Crea sito
Home / VESTI IZ SVETA / Zapalila se da ne gleda svoju gladnu decu

Zapalila se da ne gleda svoju gladnu decu

Vapaji Marijam Kaovleh službenicima UN da joj daju hranu nisu pomogle. Odlučila se na najgore.

Nadam se da će mi bog oprostiti, kaže Marijam Kaovleh

Polila se benzinom i zapalila. Marijam ne dozvoljava nijednom od svoje četvoro dece da je vide. U bolnici je posećuje samo muž Ahmad al Daher, koji proviruje iza stakla u njenu sobu u kojoj u zavojima leži žena u čiji se osmeh zaljubio pre 24 godine.

– Izabrala sam smrt radije nego da gledam kako moja deca umiru milion puta preda mnom – kazala je ona novinarima Si-En-Ena koji su sa Marijam komunicirali putem interkoma, pošto je bolničkom osoblju dozvoljeno da joj uđe u sobu.

Marijam je, kao i mnogobrojne izbeglice iz Sirije, sa razbuktavanjem građanskog rata rešila da napusti dom nakon što se našla na liniji sukoba snaga predsednika Bašara al Asada i islamističkih pobunjenika. Sa mužem i četvoro dece iz grada Homsa, jednog od simbola užasa tog rata, prebegla je pre dve godine u susedni Liban.

Marijam Kaovleh pre rata u Siriji

Tu im je život bio težak i jedva su sastavljali kraj s krajem, a najveća borba bila je omogućiti deci uzrasta od 13 to 22 godine da pohađaju školu i fakultet. Situaciju je dodatno težom činilo oboljenje krvi kod troje od četvoro njihove dece. Ona su teško varila određene vrste hrane, a njihova upotreba mogla je deci da izazove hemolitičku anemiju.

Porodica se tokom boravka u Libanu u prvih šest meseci oslanjala na pomoć koju im je obezbeđivao Visoki komesarijat za izbeglice UN (UNHCR) i Svetski program za hranu. Ove organizacije potom su napravile presek ranjivosti izbegličke populacije i zaključile da oko 30 odsto izbeglih mogu sami o sebi da se staraju. Zbog toga je pomoć umanjena, a Marijamina porodica je iz nje isključena.

Oni tvrde da su se žalili i odgovora nije bilo, zbog čega je Sirijka redovno odlazila u registracioni centar UNHCR u libanskom gradu Tripoliju.

– Išla sam stalno tamo, govorila im da mora da su pogrešili. Lagali su me, rugali su mi se, vikali na mene da odem odatle – rekla je Marijam.

U Siriji je od početka sukoba poginulo više od 140 hiljada ljudi

Ona im je zapretila da će se zapaliti, ali je nisu slušali. Očevici kažu da su videli Marijam kako se posipa benzinom i u par sekundi se pretvorila u buktinju.

– Samo je pala na tlo i počela da gori – kaže čovek koji radi u skladištu hrane.
Iz UN sada tvrde da su bili u pravu, ali proveravaju da li mogu porodicu nesrećne žene da ubace na listu.

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама