Crea sito
Home / VESTI / Vlaški običaji: Crna svadba (VIDEO)

Vlaški običaji: Crna svadba (VIDEO)

Crna svadba je najpoznatija i najviše je zastupljena kod Vlaha i u vlaškom kraju. Crna svadba je jedan od najmorbidnijih običaja i o ovome fenomenu se jako malo zna i piše. Vlasi veoma neguju kult smrti i mnogo pažnje pridaju zagrobnom životu. Naime kod njih se veruje da osoba ne umre, nego se samo odseli, tako da oni posle smrti toj osobi nose redovno hranu, odeću i ne doživljavaju je mrtvom.

Potrudiću se da vam na najjednostavniji način objasnim ovaj čudan obred Crne svadbe, jer sam sticajem okolnosti prisustvovao jednom ovakvom obredu i u daljem tekstu ću vam preneti svoje utiske.

Naime reč je o fenomenu koji ima dugu tradiciju kod Vlaha. Crna svadba je obred kada mladi bračni par treba da se venča, a desi se da jedan od njih umre ili pogine. Tada se održava crna svadba i to na dan sahrane, zato  što preminuli nije imao pravu svadbu „belu svadbu“ ako je preminuo kao mladić.

Veruje se da na onom svetu čovek treba da ode ““kompletan“ i po “redu“ u okviru porodice. Kada se desi da član porodice premine “preko reda“ i to u godinama kada “bi trebao da ima pravu svadbu“ onda se praktikuje ovaj običaj. tj. i svadba i sahrana se obavljaju isti dan. I pokojnik-ca su u svadbenom odelu (venčanici i odelu) i prvo se obavlja ceremonija venčanja. Ja sam prisustvovao gde je mlada umrla a mladoženja treba da se venča sa njom uz prisustvo celog sela i rodbine.

Sahrana dobija oblik svadbe sa sve muzikom i trubačima i veseljem. Partner od mladenaca koji je živ se zaklinje na vernost u trajanju od godinu dana i on tada ne sme da se venča ili ima vezu, jer bi se to smatralo grehom i preljubom. Tek posle godinu dana on ima pravo da se venča sa drugom “ovozemaljskom” izabranicom. Deo koji je najmorbidniji i koji je na mene ostavio najupečatljiviji utisak je deo pre samog čina sahrane kada majka preminulog/le igra svadbarsko kolo oko kovčega. Kada se taj ritual završi sanduk se spušta u raku.

TPKNEWS

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама