Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / VELIKO GRADIŠTE: Uspešno završen 21. Muzički festival „Carevčevi dani“ (FOTO)

VELIKO GRADIŠTE: Uspešno završen 21. Muzički festival „Carevčevi dani“ (FOTO)

Veliko Gradište je, i ove godine, puna četiri dana bilo istinski muzički centar Srbije. Za četiri dana ovog tradicionalnog muzičkog festivala realizovano je 11 umetničkih segmenata. Takođe, uoči Festivala, 8. jula, u Radio Beogradu održana je konferencija za medije.

21. Muzički festival „Carevčevi dani“ svečano je otvoren 14. jula izložbom gradištanskih umetnika, u prisustvu velikog broja građana i gostiju. Prigodne govore održali su Dragan Bogičić, direktor ove ustanove i Mirjana Drobac, umetnički direktor Festivala. Nakon toga, u punoj sali Skupštine opštine, održan je koncert „Mokranjac – Carevcu“ Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca – Odeljenje iz Velikog Gradišta, koji je obeležio drugo dešavanje prvog festivalskog dana.

 

Po završetku jednočasovnog koncerta, u gradskom parku upriličen je svečani čin polaganja venca na spomenik Carevcu propraćen prigodnom besedom magistra Ljubimke Blažević. Svečnim obraćanjem predsednika opštine i predsednika Organizacionog odbora festivala Dragana Milića, na koncertu „Svilen konac“, zvanično je otvoren 21. Muzički festival „Carevčevi dani“. Publika je uživala u foklornom nastupu Anasambla narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” i pevačke grupe GANIP-a iz Požarevca.

 

Po završetku festivalskih svečanosti u selu Carevac, po prvi put je zaživeo Carevčev bioskop. Publika je imala prilike da na letnjoj pozornici u gradskom parku u Velikom Gradištu pogleda dokumetarne filmove o Vlastimiru Pavloviću Carevcu.

Pretposlednji festivalski dan obeležilo je takmičenje u pevanju, na kojoj je nastupilo devet mladih vokalnih solista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića. Nastupi mladih takmičara ispraćeni su gromogasnim aplauzima. Revijalni deo programa, kao poklon ljubiteljima dobrog zvuka, obeležio je istrumentalni nastup velikog orkestra RTS-a koji je održao mini-koncert i time delimično dočarao atmosferu sa nedavno održanog koncerta na “Kolarcu“, povodom 80 godina svog postojanja. Nakon jednoglasne odluke žirija za laureata pevačkog takmičenja proglašena je Milena Jovanović iz Leskovca, kojoj je pripala novčana nagrada. Drugoplasiran je Jovan Mihaljica, dok je treće mesto osvojila Marija Jović. Njima su takođe pripale novčane nagrade. Osim glavnih, na Festivalu su dodeljenje i specijalne nagrade. Zvanično je zaživela nagrada Muzičke produkcije RTS-a – snimanje za zvučni arhiv Radio Beograda, koja je pripala Mileni Jovanović. Gromoglasni  aplauz posetilaca doprineo je da nagradu publike ponese Milena Lazarević.

  

Četvrti i finalni festivalski dan otvoren je Okruglim stolom sa temom “Treća decenija festivala ‘Carevčevi dani“’ uz bogatu razmenu ideja i mišljenja. Zaključak Okruglog stola je da je za dve decenije rada učinjeno mnogo te da treba uložiti još napora za pozicioniranje na širokoj festivalskoj mapi Srbije.

Najbitniji i najsvečaniji segment Festivala, takmičenje violinista, otvorio je umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a, Vlada Panović. Program je nastavljen takmičenjem najboljih mladih violinista. U konkurenciji devet mladih talenata, laskavu titulu pobednika, statuetu Carevca, violinu Jana Nemčeka, novčanu nagradu i monografiju „Od zlata gudalo“ ponela je Biljana Petrović iz Bijeljine. Drugoplasirani su bili Duško Nikolić iz Šopića kod Lazarevca i Aleksandra Vasić iz Požarevca, dok su treće mesto delili Ivan Bošković iz Stračeva kod Petrovca na Mlavi i Andrija Janković iz Beograda.

Pored majstora na Carevčevom instrumentu, nastupili su i poznati i priznati solisti Narodnog orkestra RTS-a, Jovana Lazić, prva nagrada na Saboru frulaša Srbije “Oj Moravo“ u Prislonici, vokalni solista Raša Pavlović i laureat 20. festivala,  Milan Minić.

Specijalne nagrade otišle su u ruke Sofije Živić (najmlađi učesnik), Biljane Petrović (nagrada publike), Marija Ilić (najbolje izvedena pesma), Mladen Milovanović (najbolje izvedeno kolo), Vojislav Živić (najbolji scenski nastup).

Za sve vreme trajanja festivala, od 14. do 17. jula, održavan je i LANAM (Letnja akademija narodne muzike) koju je vodio mentor Zoran Bahucki. Na LANAM-u se takmičari-violinisti uče pravilnom interpretiranju narodne muzike.

Organizator i nosilac manifestacije je JU Kulturni centar “Vlastimir Pavlović Carevac“. Generalni pokrovitelji su opština Veliko Gradište, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzička produkcija RTS-a i brojni donatori i sponzori. Medijski prijatelj i ovogodišnjih muzičkih svečanosti su „Večernje novosti“.

Izvor: SO Veliko Gradište

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама