Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / VELIKO GRADIŠTE: Obeležen Dan evropske saradnje ZAJEDNO SMO JAČI

VELIKO GRADIŠTE: Obeležen Dan evropske saradnje ZAJEDNO SMO JAČI

U Velikom Gradištu u petak je obeležen Dan evropske saradnje. Predstavnici Velikog Gradišta dočekali su i ugostili saradnike iz Rumunije sa kojima su uspešno realizovali zajedničke investicije u prethodnom periodu.

IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija približava se finalnoj fazi implementacije sa odličnim rezultatima. Više od 100 projekata na različite teme, kao što su ekonomija, medicina, edukacija i zaštita životne sredine unapredili su život građana duž zajedničke granice.

„Posebno mi je drago što se Dan evropske saradnje obeležava u Velikom Gradištu“, rekao je predsednik opštine Dragan Milić saradnicima iz Rumunije.

„Ovih dana se završava se ciklus u okviru ovog programa. Mi smo u Gradištu to maksimalno iskoristili jer smo imali sjajnu ekipu koja radi na projektima. Imali smo 12 zajedničkih projekata u vrednosti od oko 10 miliona evra“, istakao je on.

Milić se zahvalio svima koji su radili na realizaciji i izrazio očekivanje da će i u narednom periodu aplicirati sa dobrim projektima koji će biti na korist građana sa obe strane Dunava.

Saradnja nastavlja kroz novi Interreg-IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji je finansiran sredstvima Evropske unije za period 2014 – 2020.godina.

Anka Lolesku, izvršni direktor kancelarije za prekograničnu saradnju iz Temišvara, izrazila je očekivanje da će saradnja i nadalje biti uspešna.

Domaćini su saradnike iz Rumunije ugostili u Hali sportova gde je prikazano 10 kratkih filmova o projektima koji su implementirani u okviru prekogranične saradnje. Nastupio je folklorni ansambla iz Gradišta, kao i glumci i glumci i autori satirične serije Državni posao koji su izveli pozorišnu predstavu.

Turističkim vozićem, gosti iz Rumunije su obišli Veliko Gradište i Srebrno jezero za koje Gradištanci imaju velike planove u budućnosti.

„Na Srebrnom jezeru imamo nove hotele, kongresnu dvoranu, turistički brod, sportske sadržaje i akva park. Jedna ekskluzivna vest je da smo se dogovorili sa košarkašem Milošem Teodosićem koji će izgraditi košarkaški kamp na Srebrnom jezeru“, naglasio je Milić.

Gradištanci za svoj grad kažu s ponosom da je mala sredina, ali i centar turizma i evropskih projekata.

Izvor: Boom93

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама