Crea sito
Home / TURSTICKA MESTA BLIZU TOPOLOVNIKA / Veliko Gradište (FOTO) (VIDEO)

Veliko Gradište (FOTO) (VIDEO)

Veliko Gradište se nalazi na delu područja na kojem su Rimljani u prvom veku pre nove ere izgradili naselje-tvrđavu Pincum.

Nazvan po istoimenoj reci Pincus (Pek), Pincum je ubrzo postao trgovački i zanatski centar kao i značajna rečna luka.Vrhunac razvitka doživljava za vreme vladavine cara Hadrijana (II vek n.e.).

Pincum je tada uživao široku autonomiju, uključujući i pravo da kuje sopstveni novac. Dolaskom Turaka na ovo područje, grad gubi na značaju.

Početkom 18.veka grad se u turskim knjigama pominje pod imenom Ipek. Brojao je 100 turskih i 70 sprskih kuća. Grad počinje da se razvija proterivanjem Turaka sa ovih prstora.

U vreme vladavine Miloša Obrenoviča ima značajnu ulogu u trgovini. Zajedno sa Ramom, postaje velika luka odakle se stoka izvozila u druge delove Evrope. Vremenom postaje najjača varošica u okrugu.

Među prvim gradovima u Srbiji dobija telegraf, poštu, parobrodsku stanicu i carinarnicu. Zahvaljujući razvijenoj trgovini, viđeniji Gradištanci pohodilu su ondašnje evrpske centre, naročito Beč i Peštu odakle su nadirali snažni kutlurni uticaji.

Grad je već krajem 19. veka imao gimnaziju, bolnicu, biblioteku i apoteku. Iz tog vremena sačuvana je Stara čaršija sa više zgrada koje krasi bogata ornamentika i raskoš što svedoči o ekonomskoj moći i prefinjenom evropskom ukusu njihovih vlasnika i graditelja.

Čaršija, kao ambijentalna kulturno-istorijska celina, proglašena je spomenikom kulture.

TPKNEWS

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама