Crea sito
Home / POLITIKA / VELIKA PROVOKACIJA! Krvnici Tači i Isa Mustafa tajno prave svoju vojsku, Amerikanci ih finansiraju!

VELIKA PROVOKACIJA! Krvnici Tači i Isa Mustafa tajno prave svoju vojsku, Amerikanci ih finansiraju!

Usred ključne faze dijaloga sa Beogradom i bez dozvole kosovskih Srba, Hašim Tači i Isa Mustafa su odlučili da formiraju svoju vojsku.

Ona bi nastala iz Bezbednosnih snaga Kosova koje su sada nadležne za civilnu zaštitu i nemaju teško naoružanje.

Kosovo će imati svoje oružane snage i za to smo dobili podršku NATO – rekao je kosovski šef diplomatije Tači.

On i premijer Mustafa spremili su tajni plan transformacije BSK u vojsku izmenama postojećih zakona, za šta je potrebna samo prosta većina u parlamentu. To je način da se zaobiđe Srpska lista, jer za formiranje vojske putem izmena Ustava Kosova bili bi neophodni glasovi Srba.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, savetuje kosovske Albance da umesto o vojsci razmišljaju o novim školama, univerzitetima i radnim mestima za sve koji žive na Kosovu.

Svi došli iz OVK
BSK su formirane 2009. pod okriljem SAD i NATO, a njihov prvi komandant bio je Sulejman Seljimi, komandant OVK i osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima. Svi visoki oficiri BSK prethodno su bili pripadnici OVK.

U vremenu u kojem svi želimo mir i sigurnost i govorimo o pomirenju, kome su potrebne nove vojske na Balkanu? Zar nije bilo dovoljno oružja, ratova i stradanja? – kaže Đurić.

Predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun veruje da Priština pokušava da zaobiđe Srbe.

Rezolucija 1244 jasno kaže da tamo ne mogu da postoje nikakve oružane formacije, osim međunarodnih, pa ni Srbija na to ne može pristati. Vlast u Prištini, suočena sa formiranjem Zajednice srpskih opština i Suda za zločine OVK, pokušava da kompenzuje gubitke – kaže Drecun.

On smatra da vlada u Prištini zaista ima podršku NATO za ovu odluku.
Međutim, kako kažu izvori na Kosovu, sve glasnije se šuška da Hašim Tači paralelno radi na razbijanju Srpske liste, odnosno da pokušava da se s predsednikom te liste Aleksandrom Jablanovićem dogovori o trgovini – da Jablanović i njemu lojalni poslanici podrže formiranje vojske i promenu Ustava Kosova, a da zauzvrat dobiju sigurna mesta u vlasti.

General bez vojne škole
Komandant BSK je Rahman Rama, general bez formalnog vojnog obrazovanja i nekadašnji pripadnik OVK. Kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji, Rama (45) je prošle godine završio studije međunarodnog menadžmenta u Prištini, a pohađao je oficirske kurseve pod okriljem NATO. Rama kaže da tečno govori engleski i srpski jezik.

Amerikanci ih finansiraju
Godišnji budžet Bezbednosnih snaga Kosova iznosi nešto manje od 43 miliona evra. Prema podacima sa sajta BSK, ova formacija se uglavnom finansira iz budžeta Kosova, ali ima i donatore, a najznačajniji su američki kontingent Kfora i NATO. Među zemljama u kojima se pripadnici BSK obučavaju su SAD, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Turska i Švedska.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама