Crea sito
Home / INFO / UPUTSTVO: Kako u Hrvatsku ili iz Hrvatske

UPUTSTVO: Kako u Hrvatsku ili iz Hrvatske

Ukoliko žele da izbegnu komplikacije i blokade na granicama, građani Srbije koji svojim vozilom, sa srpskim registarskim tablicama, žele da uđu u Hrvatsku ili da preko nje odu do Slovenije ili Austrije, najbolje je da u Hrvatsku uđu iz neke treće države, poput Mađarske ili Bosne i Hercegovine.

Blokirani prelaz Batrovci

Polasci svih autobusa iz Srbije za Hrvatsku su otkazani. Putnički železnički saobraćaj ne funkcioniše još od subote.

Isto tako, ukoliko se kopnom vraćaju kući, preko Hrvatske, u Srbiju će lakše ući ako prethodno uđu u Bosnu ili Mađarsku, zbog odluke hrvatskih vlasti da granicu sa Srbijom zatvore za sva vozila sa srpskim registarskim tabliacama, osim za kamione sa lako kvarljivom robom.

Upravo zbog toga je na graničnim prelazima u BiH prema Srbiji i prema Hrvatskoj veće opterećenje.

Nešto opterećeniji prelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška, posebno zbog toga što, pored kamiona koji voze teret u BiH i van BiH, postoji priliv kamiona koji samo tranzitiraju kroz BiH jer ne mogu da pređu granicu između Srbije i Hrvatske – kaže načelnik Odelenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje BiH Ratko Kovačević.

Sa pasošem Srbije samo peške u Hrvatsku

Granični prelazi Batrovci i Tovarnik u par navrata, na kratko, su bili otvoreni i za putnički saobraćaj, ali u MUP Hrvatske tvrde da je i dalje na snazi zabrana propuštanja vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Avioni lete redovno

Zabrana ne važi u hrvatskim lukama, niti na aerodromima.

Aviosaobraćaj Er Srbije sa Hrvatskom se normalno odvija i putnici srpske avio kompanije na jutarnjem letu za Zagreb nisu imali nikakvih problema prilikom ulaska u tu zemlju. Avion Er Srbije je jutros prema planu odleteo za Zagreb, a potom se vratio se nazad za Beograd sa putnicima iz Hrvatske.

Kako je rečeno na carinskom prelazu Batrovci, državljani Srbije sa srpskim pasošem, nešto posle 12 sati, mogu da pređu peške hrvatsku granicu i u vozilima koja nisu sa srpskim registarskim tablicama.

Vozilima sa srpskim registarskim tablicima i putnicima u njima, nije dozvoljen ulaz u Hrvatsku. Prelaz Bajkovo je zatvoren i za sva teretna vozila, bez obzira na registarske tablice, tako da niko ne može da uđe u Hrvatsku. Što se tiče teretnog saobraćaja iz Hrvatske prema Srbiji, on je otvoren za sve kamione. Hrvati ne brane da iz njihove zemlje izađu srpski državljani,bilo da su u automobilima sa srpskim tablicama ili granicu prelauze kao pešaci- kaže Nenad Vukčević ,šef carinice na graničnom prelazu u Batrovcima.

On dodaje da carinici poštuju mere srpskih državnih organa i da u Srbiju se ne pušta nijedan kamion sa hrvatskom robom.

U Srbiju ne može da uđe nijedan kamion koji ima hrvaske tablice ali ni kamioni koji su registrovani u drugim zemljama a transportuju hrvatsku robu. Taj režim važi za sve granične prelaze, odnosno srpska granica je u ovom trenutku hermetički zatvorena na svim prelazima za hrvatske proizvode, bez obzira iz koje zemlje roba ulazi u Srbiju. Dakle, ako kamion sa hrvatskom robom pokuša da uđe i iz Crne Gore u Srbiju, to mu neće biti dozvoljeno – kaže Vukčević.

Dozvoljen ulazak iz Bosne, Slovenije, Mađarske…

Na pitanje da li je ulaz putničkim i teretnim vozilima sa registarskim tablicama iz Srbije onemogućen i graničnim prelazima Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Crnom Gorom i Slovenijom, iz hrvatske policije odgovorili su da ta zabrana ne važi za granične prelaze sa tim državama.

Bez gužvi na Horgošu

Na graničnom prelazu Horgoš danas je situacija mirna i bez većih gužvi, prenosi izveštač Tanjuga sa lica mesta. Ispred prelaza Horgoš nema migranata, kao ni duž autoputa, za razliku od ranijih perioda. Na srpskoj strani vozila prolaze bez zadržavanja, a carinici detaljnije proveravaju teretna i kombi vozila. Na mađarskoj granici se vozila zadržavaju najmanje sat vremena, i u medjuprostoru prisutna je duža kolona automobila.

Mađarski carinici i pogranična policija, kao i pre privremenog zatvaranja prelaza, detaljnije kontrolišu putnike i vozila koja ulaze u zonu Šengena. Tako se svaki pasoš proverava, kao i unutrašnjost automobila, što prouzrokuje duže vreme čekanja.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама