Crea sito
Home / MAKEDONIJA / STRAH OD MIGRANTA: Upadaju na imanja, vinograde, bašte, voćnjake i skupljaju sve šta im se nađe

STRAH OD MIGRANTA: Upadaju na imanja, vinograde, bašte, voćnjake i skupljaju sve šta im se nađe

Muke s izbeglicama sa Bliskog istoka na balkanskom putu ka zapadnoj Evropi. Žitelji pograničnih mesta žale se na krađe i strepe za bezbednost.

 Foto Tanjug, AP

Foto Tanjug, AP

Na balkanskom putu nadirućeg talasa imigranata sa Bliskog istoka prema zemljama EU, nevoljnici su česta meta razbojnika, lažnih vodiča, prevoznika. Ali, i mnogi od njih su agresivni „u prolazu“.

Žitelji pograničnog sela Tabanovce na severu Makedonije, tik uz graničnu liniju sa Srbijom, od vlasti u Skoplju zahtevaju veću zaštitu od, sve izraženijih, naleta izbegličkih grupa na njihovom putu prema severu:

Ovo traje, nije od juče, ali sada je već veoma ozbiljna situacija. Migranti u grupama, često većim i od stotinak, „beru“ letinu, upadaju u njive, vinograde, bašte, voćnjake i skupljaju sve šta im se nađe pod rukom i čime bi mogli da utole glad. U nevolji su na tom njihovom putu u neizvesnost. No, u selu vlada nesigurnost i strah od upada uljeza u domaćinstva, koji poput najezde krolaze prema severu – jadaju se seljani, zahtevajući veće prisustvo i zaštitu policije.

Zoran Jovanović kaže da ti „upadi“ migranata na seoska domaćinstva i njihove posede zavise od „putanje“ kojom se kreću, mahom držeći se pruge i dela auto-puta prema obližnjoj granici sa Srbijom. Očito je, kaže, da talasi izbeglica postaju sve veći i da se ovome ne vidi kraj, pa su ljudi s pravom zabrinuti ne samo za letinu, nego i za bezbednost svojih porodica:

Mnogima u zbegu i pomažemo, dajemo hranu, vodu, ali kako se odbraniti kada naiđu u grupama, gladni, skupljaju sve što može da se pojede, sve što je zrelo u njivama, baštama i voćnjacima, sa obe strane „koridora“ – kaže Živojin Trajanović.

Kuće porodice Tasić su na samom kraju sela, poslednje u Tabanovcu pred granicu. Kažu da strahuju ne samo za letinu, nego i za ličnu, i bezbednost dece. Traže veće prisustvo policije u selu, jer sve je više slučajeva upada na imanje i samo kućno dvorište agresivnih migranata u potrazi za hranom.

Migranti se skrivaju čekajući trenutak da pređu granicu

Deo agresivnije grupe migranata koja se kretala od sela Lojana prema Tabanovcu osujetila je policija uz pomoć meštana da upadnu u domaćinstva. No, seljani se žale da se više ne osećaju bezbedno, „posebno noću“. Iako, kako vele, „sve drže pod ključem“, u pravom naletu izbeglica koji svakodnevno prolaze kroz selo „prave zaštite nema“.
MAĐARSKA: KRADU BICIKLE I AUTOMOBILE

ILEGALNI migranti zadaju veliku glavobolju i stanovnicima pograničnih mesta na srpsko-mađarskoj granici. Bilo je krađa automobila, bicikala, a građani strahuju da bi među izbeglicama moglo da bude i terorista. Meštani, kako javljaju mediji, strahuju i da će imigranti s juga „probijati“ žičanu ogradu koju Budimpešta gradi, i ući na njihovu teritoriju. S druge strane, u svojevrsnoj „trci“ sa zidom, migranti nastoje da se iz Srbije prebace preko, u Mađarsku, pre nego što se ograda postavi.

Izvor: Novosti

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама