Crea sito
Home / POLITIKA / STIGLA ŠOKANTNA PORUKA IZ EU: Vraćamo nazad u Srbiju 150.000 izbeglica

STIGLA ŠOKANTNA PORUKA IZ EU: Vraćamo nazad u Srbiju 150.000 izbeglica

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto izjavila je da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil već i „građane trećih država“. A to su izbeglice iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja.

Evropska komisija je najavila da će da vrati sve izbeglice u Srbiju, njih oko 150.000, kojima ne bude odobren azil. Beograd najavio kontramere.

Zemlje EU imaju pravni osnov da vrate sve izbeglice za to jer cela EU ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom. Kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani su sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU. Cela EU ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom – rekla je Berto.

Kontramera – Tužbe

Zvaničnici u Beogradu pitaju ko će to i na osnovu čega da odluči ko će da bude vraćen u Srbiju, a šef diplomatije Ivica Dačić najavljuje i kontramere. On je u Poljskoj izjavio je da je nedopustivo da se „Srbija zatvara zidovima i da se prekida saobraćaj“.

Ako Evropa nije sposobna da upravlja EU, mi ćemo biti prinuđeni na kontramere. Umesto EU bez granica, ponovo smo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom. Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama i ogradama, sa zatvorenim saobraćajem, a da na to niko ne reaguje – rekao je Dačić.

Kontramere koje Srbija priprema su tužbe međunarodnim sudovima protiv zemalja koje budu zatvarale granicu sa Srbijom. Sva ministarstva već pripremaju informacije koliko bi štete trpela naša zemlja zbog zatvaranja granica. Hrvatska je preksinoć bez najave zatvorila granični prelaz Batrovci za teretni saobraćaj.

Ko će da deli ljude

Kako će da odluče koga će od izbeglica da vrate u Srbiju? Da li će nekoga da vraćaju u Makedoniju ili u Tursku, jer ipak su iz Turske prvo ušli u Grčku, koja je članica EU – pita jedan od beogradskih zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman.

On veruje i da se u vanrednim okolnostima, kakva je ova, redovna procedura readmisije ne može sprovoditi iz razloga što je reč o stotinama hiljada ljudi.
Posle saopštenja EK, sasvim drugačije zvuči apel Komesarijata za izbeglice, koji je krajem avgusta zatražio od svih opština u Srbiji da pošalju spisak objekata u kojima bi mogle da budu smeštene izbeglice u slučaju da dođe do drastičnog povećanja njihovog broja.

To je i učinjeno. Pretpostavka je i ranije bila da će se kretanje migranata usporiti i da će deo njih duže ostajati u Srbiji. Svi će oni biti smešteni – kaže Ivan Mišković, portparol Komesarijata.

Joksimović: Nije realno da vrate sve izbeglice
Ministarka Jadranka Joksimović kaže da je Srbija jedina zemlja koja je uredno registrovala migrante, „iako su ih neke zemlje EU pre nas propuštale“.
Očekujemo da EU pronađe adekvatan mehanizam i plan za odgovor na ovu krizu. Nije realno, a nije ni očekivano da svi mogu biti vraćeni u Srbiju. Samo zajedničko i solidarno odgovorno rešenje cele EU je održivo – kaže Joksi­movićeva.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама