Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / Šta se krije ispod Braničeva?

Šta se krije ispod Braničeva?

U okviru projekta Narodnog muzeja u Požarevcu “Istraživanja srednjovekovnog Braničeva”, 21. jula je započeta osma arheološka kampanja na lokalitetu Mali grad-Todića crkva u Starom Kostolcu. Projekat finansiraju Grad Požarevac i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Radovi na arheološkom lokalitetu Braničevo
Radovi na arheološkom lokalitetu Braničevo

Početak radova je bio otežan zbog kiša i obrušavanja profila, ali su u drugom delu tekli regularno i, prema rečima arheologa Dragane Spasić-Đurić, ponovo dali značajne rezultate.

Istraživanja su se odvijala u starijim kulturnim slojevima, na površini od  200 m2 u okviru iskopa ukupne površine od 350 m.2, a ispod podnice reprezentativnog objekta koji je istražen u prethodnim kampanjama a koji se vezuje za vladavinu  Jovana II i Manojla I Komnina (1118-1180).

“Na taj način smo zaključili da luksuzno zdanje nije sagrađeno na sterilnom terenu, jer su ispod, sudeći prema novcu, otkriveni objekti iz  X-XI veka. Nakon njihove upotrebe, teren nije napušten, već su izvršeni nivelacija i fundiranje glinenog  sloja debljine 15-20 cm, a potom postavljeni temelji za objekat. Koliko je vremena prošlo između ove dve stambene faze, moći ćemo  precizno da zaključimo tek nakon konzervacije novca”, kaže za Boom 93 Dragana Spasić-Đurić, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, rukovodilac projekta.

Registrovani su ostaci kuća, peći i otpadne jame  čime je potvrđen  kontinuitet života od X do XIII v. a otkriveni predmeti  ilustruju   visok standard stanovništva Braničevskog grada i ukazuje na  interkulturalne veze  sa veoma udaljenim regionima Srednjeg  Istoka preko kojih je stizala i roba iz Kine.

Pretpostavlja se da su ključnu ulogu u trgovačkoj distribuciji imali arapski trgovci o kojima su podatke ostavili  arapski geografi i putopisci, Ibn-Rosteh, Al-Bakri a, posebno Idrisi  (1099-1164/5/6) koji pominje   Braničevo “dan i po udaljeno od Ćuprije”, i naglašava da je to veliki grad na Dunavu. Preko njih je ekskluzivna roba stizala do Braničeva, a otkriveni  prefinjeni setovi trpeznog keramičkog i staklenog posuđa, pokazuju da je posebne sklonosti ka lepom i ekskluzivnom, imao  vlasnik reprezentativnog objekta, verovatno  vojni zapovednik Braničevskog grada.

Osim srednjovekovnih, istraženi su i objekti  autohtonog naselja koje pripada keltskom plemenu Skordiska iz drugog veka pre nove ere – druga polovina prvog veka nove ere. Pretpostavlja se da je ono, nakon priznanja rimske vlasti,  početkom i veka imalo kontrolnu i odbrambenu funkciju  radi sprečavanja upada plemena sa leve obale Dunava.

Izuzetno velika količina srednjovekovnog arheološkog materijala, posebno importovanog, koja do sada nije viđena na balkanskim  lokalitetima iz istog perioda, ukazuje da je Braničevo bilo snažni distrubitivni punkt za druge srednjovekovne gradove duž  Dunava i u unutrašnjosti severnog Balkana.

Dosadašnja istraživanja i rezultati pokazuju da  lokalitet Mali grad-Todića crkva predstavlja jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, a otkrića iz srednjovekovnog Braničeva, svakako su ključ  za  rešenje brojnih naučnih  problema iz vizantijske istorije od X do XIII veka.

Keramičke posude iz XI veka
Keramičke posude iz XI veka
Izvor: Boom93

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама