Crea sito
Home / SREBRNO JEZERO / Srebrno jezero

Srebrno jezero

Srebrno jezero je jezero na desnoj obali Dunava i predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvemabranama. Nalazi se na području Braničevskog okruga u istočnoj Srbiji, na dva kilometra od Velikog Gradišta. Prosečne je širine od 300 m, a prosečne dužine od 14 km.

Geografija:

Samo jezero je u širokoj maloj dolini Dunava, ali je okruženo brdima od 282 metara ka severu (Gorica brdo), 362 metara ka jugu (Lipovača brdo), dok je ceo zapadni deo doline zatvoren od strane Velikog brda i njegovog najvišeg vrha (324 m Anatema). Ušćereke Pek u Dunav, poznato po svom obrnutom toku tokom visokog vodostaja, nalazi se južno od jezera. Istorijska nalazišta srednjovekovnog grada-tvrđave u Golupcu i Ramu takođe su u blizini jezera, kao izvor Hajdučka voda.

Na oba dela koji povezuju jezero sa Dunavom je pregrađivanjem i premošten 1971. godine put Veliko Gradište-Zatonje koji prelazi na kopno. Ostala naselja na jezeru su Biskuplje i Kisiljevo.

Srebrno jezero ima nepravilan oblik luka, i zauzima površinu od 4 km². Nalazi se na nadmorskoj visini od 70 metara i duboko je 8 metara. Voda je bistra zbog nedostatka zagađenja i prirodne filtracije vode kroz mnogo peščanih dina. Jezero je bogato ribom, uključujući amuršaransomštukasmuđ i ostale slatkovodne ribe.

Privreda:

Satelitski snimak jezera

Jezero je popularna destinacija za odmor i ribolov decenijama, ali od nedavno privlači turiste iz svih krajeva centralne Srbije, uprkos nedostatku smeštaja. Jezero ima jedan hotel „Srebrno jezero“, nekoliko restorana i T-pansiona, vikend-naselja, najveći auto-kamp park u Srbiji.

Kao rezultat rastuće popularnosti jezera, od nedavno je reklamirano kao „srpsko more“, jerSrbija nema izlaz na more. Silver lake resort je rezervat na Srebrnom jezeru i prvi je turistički rezervat sa kongresnim, sportskim, turističkim i rekreativnim sadržajima, i prostire se na oko 320 hektara. U svom sastavu poseduje smeštaj, akva park, turistički brod, restoran i kafe, vile i apartmansko naselje, teniske terene, marinu, kao i zone zabave, rekreacije i zdravlja. Takođe i uslovi za sportove na vodi odlični, zato je od leta 2000. na Srebrnom jezeru je počelo održavanje prvenstva Jugoslavije u skijanju na vodi.

Geografski položaj
Koordinate 44°45′19″N 21°25′37″E
Države Zastava Srbije Srbija
Fizičke karakteristike
Površina 4 km²
Najveća širina 0,3 km
Najveća dužina 14 km
Najveća dubina 8 m
Nadmorska visina 70 m
Geografske karakteristike
Vrsta jezera veštačko jezero
Srebrno jezero na mapi Srbije

 

 

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама