To je to, konačno! Tako se može reći za igru Srpskih vaterpolista u četvrtfinalu Evropskog prvenstva gde su posle mnogo bolje igre eliminisali Grčku 13:9 i zakazali susret sa Crnom Gorom u polufinalu.

Najzad smo dočekali da “delfini” zaigraju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj onako kako umeju, a može se reći i na vreme taman kada je počela nokaut faza i borba za medalje. Posle nekoliko ne baš dobrih izdanja Savićevi puleni su pokazali zašto su svetska velesila u vaterpolu.

Foto: Tanjug/AP

Sve je bilo kako treba, realizacija igrača više na nivou na kakvom bi morala da bude, a odbrana se nije dovodila u pitanje. Ono što je najbitnije jeste da smo u svakom trenutku imali igrača koji će da golom da završi napad.

Od starta meča su naši krenuli koncentrisano i jako pokušavajući da iskoriste svaku šansu u napadu koja im se ukaže i sa čvrstom odbranom i sa dosta kretanja. Miloš Ćuk je sa dva pogotka probio led, a kada je on posustao njegovu ulogu preuzeo je Slobodan Nikić, čiju će šraubu 10 sekundi pre kraja prvog perioda dugo pamtiti golman Grčke.

Foto: Tanjug/AP

Napad je funkcionisao tačno kako treba, konačno smo imali dobru realizaciju igrača više, ali smo sredinom druge četvrtine imali pad u igri kada smo dozvolili protivniku da sa tri gola zaostatka dođe na jedan. Ipak, njihovu seriju je prekinuo Andrija Prlainović čiji su nam golovi mnogo nedostajali u dosadašnjem delu šampionata, ali je proradio kada je potrebno.

U tim trenucima se čekalo da proradi samo odbrana i bude na uobičajenom nivou, a ona je proradila u drugoj polovini meča. Grci nisu znali kako do našeg gola, jer i kada su dolazili u priliku za udarac isprečio bi im se Gojko Pijetlović. Milan Aleksić je od Prlainovića preuzeo dirigentsku palicu i sa dve bombe pokazao koliko naši igrači mogu, a u strelce se upisao i debitant Sava Ranđelović koji je postigao svoj prvenac na Evropskim prvenstvima.

Foto: Tanjug/AP

U poslednjoj četvrtini je došlo do malog opuštanja, ali ne prevelikog da bi se ugrozilo vođstvo koje je u jednom trenutku bilo i pet razlike, a i kada je bilo možda neke bojazni, sve je to raspršio DUšan Mandić koji je sa dva gola pokazao put u polufinale i duel sa starim znancima Crnogorcima gde ćemo imati priliku da se osvetimo za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Foto: Tanjug/AP

Srbija – Grčka 13:9

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović 1, Ćuk 2, D. Pijetlović, Nikić 2, Aleksić 2, Rađen, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Grčka: Calkanis, Milonakis 2, Dervisis, Tigkas, Funtulis 3, Pontikeas, Afrudakis, Delakas, Murikis, Kolomvos, Gunas, Vlahopulos 4, Galanopulos.

Izvor: Telegraf.rs