Crea sito
Home / REGION / SLOVENIJA: „JEŽEVIMA“ Srpski drumski banditi u Sloveniji pljačkali konvoje

SLOVENIJA: „JEŽEVIMA“ Srpski drumski banditi u Sloveniji pljačkali konvoje

RAZBOJNIČKA trojka iz Srbije uhapšena je nedavno u Sloveniji, zbog sumnje da su, kako nezvanično saznajemo, presretali konvoje sa novcem i pljačkali ih. Pretresom njihovih “štekova” i automobila pronađeni su takozvani ježevi, kojima su zaustavljali blindirana vozila sa parama. Sumnja se da su baš ovi razbojnici slična dela činili i u Srbiji.

Dopis slovenačke policije, posredstvom međunarodne pravne pomoći, stigao je i u beogradsku policiju od koje su zatražene dodatne informacije o uhapšenoj trojci.

Slovenci traže da im dostavimo podatke o tome da li je na našoj teritoriji, odnosno u Beogradu bilo pljački, koje su izvedene na sličan način. Interesuju ih i naša saznanja o njima. Poslali su nam i njihov DNK kako bi im potvrdili identitet. Mi ih imamo registrovane kao počinioce teških razbojništava, među kojima su i napadi na konvoje sa novcem na teritoriji Beograda – navodi izvor „Novosti“.

Prema njegovim rečima, najmanje tri oružane pljačke u srpskoj prestonici počinjene su uz pomoć ovakvih „ježeva“, koji isključivo služe za nasilno zaustavljanje vozila. Vozač ili zakoči kada ih vidi, ili naleti na njih, pa mu se probuše gume i mora da stane.

Takvu pljačku konvoja sa parama imali smo kod Bubanj potoka, a još dve na teritoriji Zemuna. U sva tri slučaja razbojnici su koristili „jež“, pa si uz pretnju oružjem odnosili džakove sa parama. Neki od njih su i uhapšeni, ali ih je sud pustio da se brane sa slobode. Sada su u bekstvu ili su odslužili minimalne kazne zatvora – priča neimenovani sagovornik.

Reč je o transportima novca, koji je bio vlasništvo banaka, ali i velikih trgovinskih kuća. Pre nekoliko godina bila je serija takvih razbojništava na teritoriji Beograda i Novog Sada. Onda je jedno vreme bilo zatišje, a sada su se, po svemu sudeći, pljačkaši preselili zapadnije, tačnije u Sloveniju i Austriju.

Takav novac je osiguran, a za transport se obično angažuju specijalizovane agencije za bezbednost. Razbojnici znaju da oni koji obezbeđuju pare neće da gube glavu. Nema tu nikakvog otpora. Pljačkaši zaustave vozilo „ježom“, priđu kombiju i uz pretnju oružjem, narede pripadnicima obezbeđenja da ih otvore i predaju im vreće sa parama – objašnjava sagovornik Novosti.

U prepade na konvoje uglavnom idu sa najmanje dva ukradena vozila, koja posle pljačke zapale kako bi uklonili sve tragove, od otisaka do DNK uzoraka. Među pripadnicima ovakvih razbojničkih bandi bilo je i policajaca. Ono što je karakteristično za ove razbojnike jeste činjenica da bi se posle napada, vraćali normalnom životu, kao da se ništa nije dogodilo.

Svi oni su bili zaposleni i redovno su odlazili na posao. Novac bi trošili lagano, kako ne bi upadali u oči. Uklanjali su tragove i teško im je bilo dokazati ova teška krivična dela. Znali su čak da sa poznanicima komentarišu napise u medijima o razbojništvima, uz opasku kako su pljačke izvedene profesionalno – objasnio je sagovornik Novosti.

Policija sada upoređuje sličnosti oružanih napada u Srbiji, sa onima koji su se dogodili u Evropi, odnosno nedavno u Sloveniji. Sve ih povezuje ista stvar – „jež“, ali i oružje, ukradeni automobili…

Sumnja se da su uhapšeni srpski razbojnici u Sloveniju odlazili samo kada je trebalo da se napadne konvoj. Tamo bi bili nekoliko dana da upoznaju teren, a imali su i saučesnika, koji im je bio logistika ali i pribavljao informacije o transportima. Oni bi došli, „odradili“ posao, a potom se vraćali nazad.

Odnosili milione sa drumova

Pljačkaši konvoja novca u Srbiji najveći „ulov“, bar prema informacijama objavljenim u medijima, imali su krajem 2000. godine kada su u napadu na kombi beogradske „Jubanke“ oteli 4,1 milion tadašnjih maraka.

Pet godina kasnije presretnut je „Progardov“ kombi iz koga je odneto 24 miliona dinara „Ce marketa“. Najviše napada na transporte novca zabeleženo je 2007. i 2008. godine, uglavnom u Beogradu i Novom Sadu.

„Pljačkom veka“ nazvan je prepad na konvoj sa parama u Ustaničkoj ulici, pri izlazu na auto-put Beograd – Niš marta 2011. godine. Tada je odneto oko 800.000 evra.

Izvor: Novosti.rs

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама