Crea sito
Home / REGION / Seljaci u Sloveniji đubrili njive kancerogenim krečnjakom!

Seljaci u Sloveniji đubrili njive kancerogenim krečnjakom!

Istraga ispituje izjave seljaka, koji su krečnjak zatrovan heksahlorbenzolom kupovali dikrektno u cementari „Wietersdorfer“. Strahuje se da ima zatrovanog zemljišta i u drugim delovima Koruške.

traktor- njiva- srbija

Posle skandala oko zatrovanog koruškog mleka heksahlorbenzolom (HCB) Pokrajinska skupština je objavila da su poljoprivrednici od cementare „Wietersdorfer“ kupovali krečnjak zatrovan HCB-om, koji su koristili kao jeftino đubrivo.

Vlasti sada strahuju da  ima zatrovanog zemljišta i u drugim delovima Koruške. Iako je direktor fabrike demantovao ove navode, Pokrajinska skupština ima dokumenta, i izjave jednog seljaka, koji tvrdi da je, kao i mnogi drugi, krečnjak kupovao dikrektno u cementari. Državno tužilaštvo je započelo istragu koja treba da utvrdi da li je ova fabrika cementa opasnu materiju zaista prodavala seljacima na crno.

Krečnjak sa povećanom količinom opasnog otrova HCB koristi se za proizvodnju cementa, a korišćen je i kao “jeftino đubrivo”. Seljacima je prodavan na crno, jer seljaci nikada nisu dobijali ni račun, niti potvrde o dostavi.
Osim Državnog tužilaštva ovim problemom će se pozabaviti i istražni komitet Koruške pokrajinske skupštine.

Javnost zahteva „da lete glave“. Direktor Volfgang Majr-Knoh priznao je da se greška očigledno potkrala radnicima fabrike, ali da analiza merenja još uvek nije završena. On je objasnio da se cement proizvodi u nekoliko faza, u toku kojih se materijal zagreva na različite temperature. Opasni krečnjak zatrovan HCB-om verovatno je prerano dodat mešavini, te stoga nije u potpunosti razložen. Majr-Knoh, je tvrdio da je jedino tako opasna supstanca mogla da izađe kroz dimnjak i zagadi okolne farme.

Trenutno se ispituje u kojoj fazi proizvodnje je došlo do emisije ove supstance, kako bi mogle da se preduzmu konkretne mere. Majr-Knoh je naglasio da je sada najvažnijesprečiti dalja zagađenja okoline i stanovništva u budućnosti.

Izvor: Kurir

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама