Crea sito
Home / BOSNA I HERCEGOVINA / SARAJEVO POD OPSADOM: Zbog pape, snajperisti po krovovima, terase puste, prozori zatvoreni!

SARAJEVO POD OPSADOM: Zbog pape, snajperisti po krovovima, terase puste, prozori zatvoreni!

U glavni grad Bosne i Hercegovine dolazi papa Franja, koga će, prema procenama, na stadionu „Koševo, slušati oko 65.000 hodočasnika. Građani upozoreni kako da se ponašaju, ni cveće ispred „papamobila“.

 Jedan od brojnih panoa sa temom dolaska pape u Sarajevo

CENTRALNI događaj u regionu ovog vikenda je u Sarajevu. U glavni grad Bosne i Hercegovine dolazi papa Franja, koga će, prema procenama, na stadionu „Koševo, gde će održati misu, slušati oko 65.000 hodočasnika.

Dolazak pape Franje, čija poseta osim verskog po prvi put ima i politički karakter, prate do sada neviđene mere obezbeđenja, koje su prevazišle i one koje su preduzete pre 18 godina, kada je 1997. godine ovaj grad posetio njegov prethodnik Ivan Pavle Drugi.

Osim 10.000 pripadnika bezbednosnih službi i žandarmerije Vatikana, na krovovima zgrada u Sarajevu duž rute kojom će se kretati papa biće raspoređeni i snajperisti, kao što je bio slučaj prilikom papine posete Napulju pre dva meseca. Građanima su date jasne mere upozorenja kako da se ponašaju, a u svim zgradama i kućama koje se nalaze na delu rute kuda će prolaziti papamobil prozori moraju biti zatvoreni, a građani ne smeju da izlaze na balkone. Poruka glasi da se ispred „papamobila“, ne baca ništa, ni cveće.

Opsežne mere obezbeđenja bile su vidljive i nekoliko dana pred sam dolazak pape, a izrazito su pojačane u petak i subotu, na dan dolaska.

– Grad je prepun policije, mene su već dva puta legitimisali, a samo sam izašao u šetnju – rekao nam je jedan Sarajlija, koji nam je potvrdio da je trasa kuda treba da prođe još u petak bila „očišćena“ od parkiranih privatnih vozila, a svima koji iz nekih razloga nisu na vreme skolonili automobil, vozilo je odneo „pauk“.

I iz novinarskih i snimateljskih ekipa su nam se požalili da je policija u samo jednom danu dva puta izvršila kontradiverzione preglede opreme i vozila.

Iako je većina ovih mera standardna i uobičajena prilikom posete visokih gostiju iz sveta politike, pojedine od njih govore o tome da su pripadnici obezbeđenja i u papinom okruženju i u BiH vrlo ozbiljno shvatili moguće terorističke pretnje nakon poslednjeg terorističkog napada u Zvorniku, ali i pojave sve većeg broja radikalnih islamista koji se naseljavaju u BiH.

Sarajevo su u petak nadletali i helikopteri, kako je istaknuto, u sklopu „redovne kontrole“, a u glavni grad BiH u četvrtak po podne pod takođe specijalnim merama obezbeđenja dovezen je i „papamobil“ koji će papu dočekati ispred zgrade Predsedništva BiH odakle će se nakon susreta sa članovima Predsedništva, uputiti na misu, na stadion „Koševo“.

GRIGORIJE: DOLAZAK JE OHRABRUJUĆA PORUKA

DOLAZAK pape Franje u Sarajevo je verski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku – izjavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji će predvoditi delegaciju Srpske pravoslavne crkve koja će se sastati sa papom.

Vladika Grigorije je rekao da je dolazak poglavara Katoličke crkve značajan događaj za bilo koju sredinu, te da su razlozi za to jasni. Papa je, kaže vladika, ličnost koja predvodi preko milijardu vernika i kao takav je „glava“ najbrojnije hrišćanske crkve na svetu.

I politička težina koju kao predsednik jedne male, ali uticajne države poseduje takođe je nešto što se podrazumeva kao jedan od aspekata svake njegove misije, poručuje vladika i ističe da je dolazak pape, na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.

Izvor: Novosti

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама