Crea sito
Home / HRONIKA / Priština: Žestok sukob policije i demonstranata, mnogo povređenih (FOTO)(VIDEO CEO SNIMAK)

Priština: Žestok sukob policije i demonstranata, mnogo povređenih (FOTO)(VIDEO CEO SNIMAK)

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini protestujući zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Sukob demonstranata i policije

Policiji je dat ultimatum da uklone barikade koje su postavili, a pošto se to nije desilo, predstavnici Samoopredeljenja su počeli da se sukobljavaju sa policijom. U sukobu ima više desetina povređenih sa obe strane.

„(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće“, rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Foto: Tanjug/AP

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su „divljaci“ oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

Foto: Tanjug/AP

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju „Trepče“ u javno preduzeće.

Foto: Tanjug/AP

Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.

Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedeno 22 demonstranta.

Izvor: Tanjug

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама