Crea sito
Home / DOGAĐAJI / PREVARA NA PUMPAMA: Toče lož-ulje umesto gasnog

PREVARA NA PUMPAMA: Toče lož-ulje umesto gasnog

Pojedine pumpe u Srbiji umesto gasnog ulja 0,1 poljoprivrednim proizvođačima toče lož-ulje.

Jeftinija ponuda gasnog ulja 0,1 sumnjiva

Osim što benzinske stanice na ovoj vrsti malverzacija ostvaruju nelegalnu zaradu, one varaju poljoprivrednike koji kupovinom lož-ulja neće moći da ostvare pravo na regres od 50 dinara po litru koji im je država obećala.

Iako lož-ulje sme da se koristi isključivo za potrebe grejanja, pojedine pumpadžije rešile su da na štetu poljoprivrednika unovče ono što im je ostalo nakon grejne sezone. Da bi privukli kupce, oni lož-ulje prodaju kao gasno ulje 0,1, ali po ceni nižoj za osam do 15 dinara po litru. Poljoprivrednici bi trebalo da budu oprezni pri kupovini ovih derivata, jer se Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za gorivo ovo pravo ostvaruje samo za kupovinu evrodizela i gasnog ulja 0,1.

Državi isto
Tržišna inspekcija najavljuje kontrole. Država, inače, naplaćuje akcize na obe vrste goriva i nije na gubitku

Jelica Putniković, urednica portala Balkan magazin, objašnjava za “Blic“ da su vlasnici pojedinih privatnih pumpi ovaj zanat dobro savladali u prethodnih nekoliko godina kada su lož-ulje prodavali kao dizel-gorivo, a da su sada uvideli novu priliku za dobru zaradu.

– Nekada su koristili to što država na lož-ulje nije naplaćivala akcize, pa im je taj iznos ostajao u kasi kao ekstrazarada. Sada, kada je grejna sezona završena, umesto da u skladištima lageruju lož-ulje za narednu zimu, oni koriste to što je nadležno ministarstvo poljoprivrede kasnilo sa donošenjem Pravilnika za ostvarivanje prava na regres za gorivo – kaže Putnikovićeva.

Slaviša Petković, tržišni inspektor, kaže da je i do njih došla informacija da pojedine benzinske stanice varaju poljoprivrednike. – Zato planiramo da u što kraćem roku započnemo kontrole i da takve malverzacije sprečimo. Što se države tiče, ona tu ništa ne gubi, jer je i jedno i drugo akcizna roba, ali gube poljoprivrednici koji sa lažnim fiskalnim računima neće moći kasnije da ostvare pravo na regres – kaže Petković.

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама