Crea sito
Home / VESTI / PREOKRET: Putinovi „migovi“ idu na Islamsku državu i dobijaju neočekivanog saveznika

PREOKRET: Putinovi „migovi“ idu na Islamsku državu i dobijaju neočekivanog saveznika

Vladimir Putin, predsednik Rusije, prema tvrdnji „Blumberga“ sprema se da pokrene vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji, čak i ako SAD odbiju da udruže snage sa ruskim trupama u toj kampanji.

Vladimir Putin

Zanimljiva je i tvrdnja da je Saudijska Arabija pristala na Putinov predlog da Bašar el Asad ostane predsednik Sirije u prelaznom periodu ukoliko Asadu budu oduzete ovlašćenja koja sada ima.

Putin je ove nedelje definitivno krenuo u diplomatsku ofanzivu koja se poklapa s onom vojnom koju su Asadove snage, potpomognute novom isporukom ruskog oružja, pokrenule protiv islamista širom Sirije.

Prvo je kod Putina u ponedeljak bio Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, a dan kasnije je u poseti ruskom predsedniku bio i turski kolega Redžep Tajip Erdogan. Prema onome što piše američka agencija, dogovor je postignut i sa Saudijcima.

Anvar Eški, penzionisani saudijski general i koji sada vodi Bliskoistočni centar za strateške i pravne studije u Džedi, tvrdi da je Saudijska Arabija, koja podržava sirijske pobunjenike, spremna da prihvati ruski predlog  o Asadu kao prelaznom predsedniku bez državničkih ovlašćenja.

Angažman Rusije u Siriji pomoći će obezbeđivanju stabilnosti regionu i pojačati šanse da se porazi Islamska država – kaže Eški i dodaje da siriska opozicija treba da „stavi svoju ruku u ruku Rusije“.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама