Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / POŽAREVAC: „Zabela“ konačno bez kreveta na tri sprata

POŽAREVAC: „Zabela“ konačno bez kreveta na tri sprata

Poboljšan smeštaj najtežih osuđenika. Manja „gužva“ – deo kažnjenika prebačen u KPZ „Beograd“.

UPRAVA Kazneno-popravnog zavoda „Zabela“ sprovela je preporuke ombudsmana Saše Jankovića za poboljšanje uslova smeštaja i tretmana najtežih osuđenika. Sedmi paviljon, u kojem je smešteno oko 260 osuđenika koji izdržavaju kazne za najteža krivična dela, više nema krevete na tri sprata.

Poseta tima kancelarije ombudsmana obavljena je u februaru. Razgovarali su sa pripadnicima zatvorske uprave i 35 nasumično odabranih osuđenika.

Tim ombudsmana utvrdio je da u zatvoru boravi oko 1.600 osuđenika, što je dvostruko više od njegovih kapaciteta. Osuđenici su imali nedovoljno ličnog prostora, a neki su spavali u krevetima na tri sprata, čime im je uskraćeno pravo na zaseban ležaj. U sedmom paviljonu ćelije su površine oko 10 kvadratnih metara, a u njima se nalaze po četiri kreveta, što nedvosmisleno ukazuje da se osuđenima ne omogućuje prostor u skladu sa važećim propisima i standardima – navedeno je u izveštaju ombudsmana.

Primedbe su se odnosile i na slobodne aktivnosti osuđenika iz sedmog paviljona, koji su većinu vremena provodili zaključani u ćelijama. Uprava „Zabele“ izvestila je ombudsmana da su kreveti na tri sprata uklonjeni, a da se prenaseljenost bar malo ublažila prebacivanjem jednog broja osuđenika u KPZ „Beograd“.

Činimo sve da se što više osuđenih uključi u sportske, kulturne, obrazovne i ostale socijalne aktivnosti. Nedavno je u sedmom paviljonu počela sa radom likovna sekcija, a u planu je da se formira i rezbarska – piše u odgovoru uprave „Zabele“. U planu je i proširenje sistema video-nadzora, takođe po preporuci ombudsmana, kao i uvođenje prakse da se snimci ne čuvaju samo 7 i 15, već 30 dana.

RADNO ANGAŽOVANjE

OD oko 1.600 osuđenika „Zabele“, radno je angažovano njih 550, najviše u zatvorskim radionicama i na ekonomiji. U sedmom paviljonu, zbog veoma visokog stepena bezbednosnog rizika, od njih 260 angažovano je samo devet osuđenika i to uglavnom na podeli hrane.

Izvor: Novosti

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама