Crea sito
Home / VESTI / Poseta delegacije EU vlaškoj pravoslavnoj crkvi u Negotinu

Poseta delegacije EU vlaškoj pravoslavnoj crkvi u Negotinu

U utorak, 24 februara Negotin i sedište protoprezviterata Priobalne Dakije vlaške pravoslavne crkve u Srbiji posetila je delegacija Evropske unije u Srbiji. U delegaciji su bili Luka Bjankoni šef političkog sektora  Evropske unije u Srbiji i Gordana Arackić – Nikolić, oficir za vezu sa braniteljima ljudskih prava Evropske unije u Srbiji.

Otac Bojan,  Protojerej Priobalne Dakije detaljno je objasnio članovima delegacije probleme s kojima se suočava 300.000 Vlaha u Timočkoj krajini. Problematika vezana za to kako vlast tretira Vlašku pravoslavnu crkvu u severoistoşnoj Srbiji, prepreke u obrazovanju na vlaškom jeziku, nedostatak medija i kulturnih institucija, očuvanje identiteta Vlaha iz Timočke krajine.

Delegacija Evropske unije u Srbiji se takođe sastala i sa dr Dragišom Kostandinovićem,  predsednikom Društva „Vlasi“ Traian iz Kladova,  koji je svojim sagovornicima govorio o teškom stanju u kojem se nalazi zajednica Vlaha iz Timočke krajine.

U sredu 25. februara, delegacija Evropske unije u Srbiji sastala se u Boru sa predsednikom opštine Bor, predstavnicima Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, sa Dragomirom Dragićem, predsednikom Foruma Vlaha i direktorom borske televizije.

Izvor: rgnpress.ro

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама