Crea sito
Home / MAKEDONIJA / PALA KRV:Hiljade izbeglica probilo blokadu i hrli u Makedoniju,policija ispaljuje šok bombe(VIDEO)(FOTO)

PALA KRV:Hiljade izbeglica probilo blokadu i hrli u Makedoniju,policija ispaljuje šok bombe(VIDEO)(FOTO)

Na hiljade migranata probili su policijski kordon u ušli su u Makedoniju iz Grčke kod Đevđelije. Makedonska policija je saopštila da je ispalila šok bombe na izbeglice. U opštem haosu koji je nastupio, nekoliko osoba je povređeno, javlja AP.

Collegamento permanente dell'immagine integrata

Drama je počela kada je policija odlučila da manjoj grupi migranata ipak dozvoli da pređe granicu, a reč je o ljudima sa decom.

Ukazivanje pomoći jednom od povređenih imigranata tokom proboja

Njih je gomila iz pozadina nagurala ka policijskom kordonu.

Dečak povređen u haosu koji nastao tokom probijanja kordona policije i vojske

Hiljade migranata i izbeglica nalaze se u blizini grčko-makedonske granice.

Snimak iz vazduha

Oni su dronom u petak snimljeni kako se kreću prema severu u nadi da će uspeti da dođu do Evropske unije.

YouTube Preview Image

Portparol MUP-a Makedonije Ivo Kotevski rekao je ranije danas Tanjugu da će svi migrant, koji se sada nalaze na ničijoj teritoriji, između Makedonije i Grčke, biti propušteni, a da policija samo vodi računa da to bude u grupama kako bi se izbegao stampedo.

Mnoga deca miganti su se tokom haosa razdvojili od roditelja

Tada su mnoge žene, od kojih su neke bile trudne, pale na zemlju zajedno sa decom. Neki od njih su pali u nesvest, javlja dopisnik AP-a s lica mesta.

YouTube Preview Image

U tom trenutku su hiljade drugih migranata iskoristili trenutak kako bi pretrčali polje koje nije bilo zaštićeno bodljikavom žicom.

Policija je tada ispalila šok bombe, ali nije uspela da zadrži nalet.

Nema zvaničnih izveštaja o broju povređenih.

Nekoliko dece se izgubilo i više ne mogu da nađu roditelje, nakon što su se u haosu razdvojili. Oni su vikali: „Mama, baba!“.

Pljušti kiša, vanrednih vagona za Srbiju

U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Železnička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbeglica, koji čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Collegamento permanente dell'immagine integrata

Hladno vreme, kiša i vetar su dodatno povećali dramu izbeglica.

Na ničijoj zemlji, gde je u ovom trenutku oko hiljadu izbeglica, među kojima je mnogo dece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinomđubreta, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Iz Đeveđelije put Srbije jutros je otišlo četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta.

Migranti na lokalnim česmama na i oko Železničke staice u Đevđeliji pokušavaju da se okupaju i operu odeću, nakon dugog putovanja.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

YouTube Preview Image

Izbeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dečji plač.

Plaču mala deca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.


U neposrednoj blizini i oko same stanice razapete su metalne tende i nastrešnice, koje služe kao improvizovani prihvatni centri. Njih ima i na peronu.


Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.


Prema njegovim rečima, dva najteža slučaja su se dogodila pre dva dana kada je nekoliko dece doživelo strujni udar, ali su oni sada dobro i oporavljaju se.

Policajci tvrde i da će svi migrant biti propušteni, te da su oni tu da bi sprečili stampedo.

YouTube Preview Image

Ceo prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i dece da im se omogući prolaz.

Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improvizovanim šatorima. Na terenu je i jedno vozilo za razbijanje demonstracija.


Železnička stanica je puna lokalnih preprodavaca koji migrantima po znatno višim cenama prodaju cigarete, vodu i voće.


Na primer, kutiju cigareta koja košta dva evra, samo migrantima prodaju za pet.
Tu su i volonteri makedonskih nevladinih organizacija i UNHCR-a, koji imaju prevodioce za arapski radi lakšeg sporazumevanja sa izbeglicama.


Makodensko-grčka granica je zatvorena za masovne prelaske migranata koji dolaze sa Bliskog istoka, uglavnom Sirije, Iraka, Avganistana….

Pripadnici makedonske vojske i policije od pre dva dana kontrolisano puštaju manje grupe izbeglica, uglavnom je reč o ranjivim osobama – bolesnicima, ženama, deci, trudnicama….

Među izbeglicama i deca bez pratnje

Na makedonsko-grčkoj granici u protekla 24 časa propušteno je 826 izbeglica, među kojima je bilo 163 dece, od kojih 25 bez pratnje roditelja, rekao je portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.
Kotevski je istakao da je u čudu kako su ta deca uopšte stigla do Makedonije i kako je moguće da ih Grci ništa nisu pitali.

„Sve to je pomalo neverovatno, ali nažalost istinito“, rekao je Kotevski Tanjugu.

Izvor: Agencije

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама