Rumunski gradić Ramnicu Valcea je svetska prestolnica sajber kriminala u koju se godišnje sliju milioni funti od Internet prevara.

Smešten u transilvanijskim Alpima ovaj grad čine većinom oronule kuće, dvorišta puna kokošaka i ulice kojim se šetaju psi lutalice. Ipak, grad ima “Mercedes” i “Audi” salone za prodaju automobila, veliki tržni centar i mnoštvo filijala Vestern juniona, prenosi Dejli mejl.

Printskrin: Google maps

Kada je propala lokalna fabrika u kojoj je radila većina od 120.000 stanovnika, mladi su zaključili da im je potpuno nezaštićeni Internet prilika da zarade. U grad se sliva novac koji potiče od suviše dobrih ponuda za lažne proizvode i usluge.

Mladi su shvatili da je postoji ogoman broj naivnih građana Amerike i EU koji su voljni da daju novac za jeftine automobile, avione, brodove i nakit. Žrtve uplate novac preko Interneta i više ga nikada ne vide.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Rumunija je zbog reputacije inkubatora organizovanog sajber kriminala pre četri godine pokrenula odlučnu borbu protiv prevaranata. Od tada je uhapšeno 49 prevaranata, njih deset u jednoj akciji ove godine. Ipak, ovo je samo usporilo, ali ne i zaustavilo sajber kriminalce.

– Oni su pametni i prilagodljivi – rekao je tužilac čiji je sto prepun slučajeva u kojima je na hiljadama strana opisan obim i progres policijskih istraga koje ciljaju skoro 100 aktuelnih prevara, a to su samo one za koje se zna.

Izvor: Telegraf.rs