Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / Obnova tvrđave i izgradnja novog sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu

Obnova tvrđave i izgradnja novog sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu

Obnova Golubačke tvrđave na Dunavu i izgradnja novog sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu stvoriće uslove za razvoj lokalne privrede, zapošljavanje i turizam, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport na ceremoniji povodom početka radova.

Golubačka tvrđava na ulazu u Đerdapsku klisuru, jedna od devet na obali Dunava, sagrađena je u 14. veku i u novijoj istoriji nije temeljno rekonstruisana. Prvi i poslednji konzervatorski radovi obavljeni su još 1970. godine. Ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić je rekao da želi da Golubačke tvrđave postane „turistički brend“.

Donacijom EU biće pokrivena kompletna infrastruktura, a dalja ulaganja – izgradnje hotela i bungalova, trebalo bi da se obezbede preko privatno-javnog partnerstva.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Imre Kern rekao je da je iz pretpristupnih fondova EU (IPA) za obnovu Golubačke tvrđave izdvojeno 6,9 miliona evra, a za novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu 4,4 miliona evra.

Biće obnovljeno devet kula tvrđave, unutrašnja palata, bedemi i zidovi, a biće obnovljeni i drveni elementi i krovovi, dok će u blizini biti izgrađen amfiteatar sa 250 mesta, restoran, vidikovac, staze za šetnju i pristanište.

Obnova Golubačke tvrđave i izgradnja sistema vodosnabdevanja u Velikom Gradištu deo su Evropske strategije za Podunavlje, koju finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija uz pomoć domaćih stručnjaka. Radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine.

Kako je predviđeno, magistralni put kroz Đerdapsku klisuru koji sada ide tunelom ispod tvrđave, biće izmešten na obilaznicu i u novi tunel. Sadašnji tunel, čijim je probijanjem 1928. godine uništena glavna kapija tvrđave, koristiće se u turističke svrhe.

TPKNEWS

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама