Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / Običaj Vlaha: Paljenje vatre na groblju u sredu pred Veliki četvrtak (FOTO)

Običaj Vlaha: Paljenje vatre na groblju u sredu pred Veliki četvrtak (FOTO)

Poznato je da Vlasi u Srbiji neguju kult mrtvih. Jedan od običaja koji se zadržao u selu Voluja kod Kučeva je paljenje vatre na grobu pokojnika u sredu pred Veliki četvrtak.

ebranicevo - slika vesti

Paljenje vatre na grobu  preminulog člana porodice je običaj koji Vlasi praktikuju od davnina i prenosi se sa kolena na koleno.

Oni veruju da se u sredu, pred Veliki četvrtak, kada zapale vatru na grobu, otvaraju vrata raja i pokojnici “izlaze” da prime darove.

“Pokraj spomenika postavljamo posnu trpezu, jer traje post, a pored hrane na stolu se nalazi cveće i sveće. Prvo se pali vatra, a onda sveće i tamjan sa kojim se kadi grob, spomenik, vatra i hrana. Prema narodnom verovanju, tog dana se otvaraju vrata raja i pokojnik izlazi iz groba da ruča sa svojom porodicom. Tek kada završimo ručak gasi se vatra”, priča Dobrila Marjanović iz sela Voluja.

Ovaj običaj se poštuje i u drugim vlaškim selima i zato groblja “gore”, u sredu pred Veliki četvrtak.

U pojedinim selima ne postoji groblje, već se pokojnici sahranjuju na svojim imanjima, kao što je slučaj u selu Voluja, tako da su sredu “gorela” i dvorišta u vlaškim selima širom Srbije.

Izvor: eBraničevo

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама