Crea sito
Home / DOGAĐAJI / NOVA RUTA: Na izbegličkim autobusima iz Preševa umesto „Mađarska“ sada piše „Hrvatska“

NOVA RUTA: Na izbegličkim autobusima iz Preševa umesto „Mađarska“ sada piše „Hrvatska“

Svi autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa ka granici Mađarske i Srbije od pre nekoliko sati preusmeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom, javljalu reporteri sa lica mesta.

Jedan od autobusa kod Preševa za prevoz migranata do Hrvatske preko Šida

Na stanici u Preševu trenutno je bar 20 autobusa koji su spremni da krenu, a na njima piše „Šid“ i „Hrvatska“.

Do ove dramatične promene u ruti koju migranti prevoze došlo je posle današnjeg zatvaranja graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, usled čega su stotine migranata ostali „zarobljeni“ u pograšničnom područuju.

Desetinu autobusa spremne su za polazak ka Hrvatskoj

Kako javljaju reporteri koji su ušli u jedan od autobusa ka Šidu, vozači pričaju da se neće zaustavljati sve dok migrante ne prevezu do granice s Hrvatskom.

Hrvatska: Imamo plan

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je Hrvatska za eventualnu vanrednu situaciju dolaska velikog broja izbeglica pripremila vanredni plan koji je „spremna da vrlo brzo aktivira“.

„U ovom trenutku imamo pripremljen vanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati detaljima tog plana“, rekao je Ostojić.

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa „Aviod Hungary – Migration news“ (Izbegavajte Mađarsku – vesti o izbeglicama) pripremila je karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dele izbeglicama na makedonskoj granici.

Na stranici je objavljeno nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbeglicama, a jedna od ruta vodi i preko Hrvatske, preciznije preko Slavonije, prenosi Televizija N1 Hrvatska.

Na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane, volonteri su izbeglicama počeli da dele letke na kojima se nalaze te karte i usmeravaju ih prema navedenim alternativnim pravcima, kako ne bi krenuli put Mađarske i „zapeli“ na tamošnjoj granici koju čuvaju teško naoružani policajci, koju nadleću helikopteri i gde su već počela prva privođenja.
Mađarska od ponoći primenjuje izmenjeni zakon o granici prema kome je za ilegalni prelaz predvidjena zatvorska kazna od tri godine.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje ograde, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica – Segedin, na koju je jučer u popodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама