Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / Na današnji dan otvoreno prvo okno u Kostolcu

Na današnji dan otvoreno prvo okno u Kostolcu

Nakon što je 20. juna 1868. godine načelnik rudarskog odeljenja u Beogradu, izvesni gospodin Jevrem Gudović, za istraživanje ugljenih naslaga Okruga Požarevačkog, doneo odluku da se izda dozvola, 3. jula iste godine započete su istražne radnje, a započeto je i otvaranje prvog okna.


U martu 1870. godine u probnom oknu sa zapadne strane sela, pronađen je ugalj na trideset i devet metara dubine. Istraživanje je trajalo do maja 1872. godine. Već 3. novembra 1873. godine izdata je prva povlastica za kopanje uglja preduzetniku, Čehu Franji Vštečkom i Đorđu Vajfertu. Ove godine se navršava 145 godina od početka proizvodnje uglja u Kostolcu.

Sama istraživanja finansirao je Vštečka od 1870. godine, a prvi otkopan ugalj je korišćen u mestu Kostolac i varoši požarevačkoj za domaćinstva i kovačnice. Podaci govore da je prva proizvodnja, koja se beleži u računskoj 1872. godini, po kojoj je iz Kostolca izvezeno u Austrougarsku 40.000 oka (51,2 tone) uglja. Narednih godina ugljarsko preduzeće u Kostolcu je jedino stalno preduzeće i jedini izvoznik uglja u Srbiji. Od tada pa sve do današnjih dana nije prestajala proizvodnja uglja uz brojne promene i vlasnika rudnika i organizaciju preduzeća, kao i način kopanja crnog zlata. Kostolac je dao nemerljiv doprinos razvoju industrijalizacije u Srbiji krajem 19. i tokom celog 20. veka.

Izvor: JP EPS

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама