Crea sito
Home / MAKEDONIJA / MKD: Sukobi u Kumanovu, poginula tri makedonska specijalca, ranjeno 15 policajaca (VIDEO)

MKD: Sukobi u Kumanovu, poginula tri makedonska specijalca, ranjeno 15 policajaca (VIDEO)

Makedonska policija je rano jutros pokrenula operaciju protiv, kako je rekla, velike „oružane grupe“ u predgrađu Kumanova, na severu Makedonije. Poginula tri policajca, ranjeno 15 policajaca, od kojih četvorica teže, javljaju makedonski mediji.

Kumanovo, danas

Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni huitno prebačeni u Skoplje, javlja portal „Vesti“.

Dežurni lekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike. Još jedan policajac primljen je sa povredom potkolenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su

Televizija N1 javlja da je u sukobima ranjeno devet pripadnika specijalne policije „Tigar“ od kojih jedan teško, te jedan od napadača.

Isti izvor navodi da su sukobi počeli u 4.40 časova i da se pucnjava i detonacije još čuju u jednom naselju u blizini centra grada.

ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, rekao je za Telegraf.mk da je trenutno prerano da saopšti detalje ove akcije i najavio je više informacija u toku dana.

U gradu Kumanovu trenutno je u toku policijska akcija koja je na tragu neidentifikovane oružane grupe, ovo je potvrdio zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U ranim jutarnjim satima u ovom gradu se čula pucnjava.

Kumanovo nadleće helikopter, policijske snage iz cijele zemlje upućene su u taj grad, a građanima je zabranjeno da napuštaju domove. Hitna pomoć je obavestila da trentuno ima dva medicinska tima na terenu u tom delu grada.

Policijska akcija se odvija u naselju Diva.

YouTube Preview Image

Zvuci pucanja iz automatskog oružja i zvuk helikoptera uznemirili su Kumanovo oko četiri sata jutros. Zaposleni u kompanijama koje se nalaze u zapadnom delu grada su se vratili svojim kućama, jer su ulice zatvorene . Građani kažu da je većina ulica zatvoreno i da ne saobraća gradski saobraćaj. Iznad delova grada iz kojih se čula pucnjava i dalje kruži helikopter MUP-a.

Makedonski mediji prenose da su dve naoružane grupe rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmena vatre sa policijom, te da je situacija u Kumanovu trenutno mirna.

Povređeni su prebačeni u kumanovsku i skopske bolnice.

YouTube Preview Image

Prema nezvaničnim saznanjima, reč je o sukobu policije sa većom grupom, od 70 naoružanih osoba. Prema albanskom portalu „Lime“ među povređenima ima i policajaca koji su hitno prebačen na medicinske klinike u Skoplju. Helikopteri trenutno nadleću i glavni grad Makedonije.

Mediji su juče objavili informaciju da se u Makedoniji nalaze kiminalne bande sa Kosova, koje žele da izazovu incidente, odnosno izvrše napad na kasanu, policiju i sud.

2060230-kumanovo2

Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili.

Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.

YouTube Preview Image

Raste nervoza među Albancima u Kumanovu

Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE, pozvala je makedonske građane da sačuvaju hladnokrvnost i ne podležu provokacijama u vezi sa današnjim oružnim sukobom između policije i neidentifikovane naoružane grupe u Kumanovu.

DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca, smatra da su današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincu i ekplozija ispred sedišta stranke u Rečici, u suprotnosti sa strateškim opredeljenjem albanskog naroda u Makedoniji, ali i Srbiji i Albaniji.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji upozoravaju da raste nervoza među Albancima u Kumanovu, a portal „Lajm“ objavio je svjedočenja o policijskoj brutalnosti u naseljenim mjestima i pozvala sve poslanike i ministre da dođu na teren.

Oružani sukobi u Makedoniji, Kumanovo / FOTO: Jutjub printskrin

„U ovim teškim trenucima za Albance u Kumanovu, svi albanski poslanici i ministri treba da su zajedno i da dođu u susjedstvo, gdje se provodi velika policijska akcija“, piše portal.

U pomoć su pozvani političari sa Kosova i iz Albanije.

Nakon oružanog obračuna policije sa naoružanom grupom u medijima su se pojavile razne verzije događaja.

Prema jednoj verziji, policija je ušla u obračun sa naoružanom grupom od 50 ljudi, dok je, prema drugoj, jutros otpočela akciju oduzimanja oružja od stanovništva, nakon čega je došlo do pucnjave.

Treći izvori tvrde da je naoružana grupa iz sela Slupčane pokušala da napadne vojnu jedinicu na periferiji grada.

Izvor: Telegraf.mk / Beta

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама