Crea sito
Home / HRVATSKA / MILANOVIĆ ZATEŽE ODNOSE: Jedva čekam ponoć da vidim Vučićeve mere!

MILANOVIĆ ZATEŽE ODNOSE: Jedva čekam ponoć da vidim Vučićeve mere!

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je u Briselu da je nedopustivo da Srbija postavlja ultimatume članicama Evropske unije, i izneo tvrdnju da Budimpešta, Beograd i hrvatska desnica zajednički rade protiv njegove vlade.

Zoran Milanović

Zoran Milanović se uoči današnjeg vanrednog samita lidera EU u Briselu osvrnuo na rok koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić zadao pre nego što Srbija kontramerama uzvrati na odluku Zagreba da zatvori granične prelaze, prenosi Tanjug.

„Oni da daju ultimatume? Evo, jedva čekam ponoć, baš me zanima šta sadrži taj Vučićev ultimatum“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer se požalio da mu Vučić nije ni odgovorio na ponudu da pošalje autobuse koji će migrante, umesto ka hrvatskoj, uputiti ka mađarskoj granici.

„Oni njima naplaćuju ko zna koliko para za prevoz autobusima, to je tamo privredna grana“, tvrdi Milanović i kaže da se „Hrvatska ponaša odgovorno, a u Srbiji vlada potpuni haos“.

Milanović je, takođe, rekao da će o otvaranju granice za teretna vozila odlučivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku. „Možda uskoro otvorim granicu, a posle ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8-10.000“, rekao je Milanović.

Hrvatski premije kaže i da Beograd i Budimpešta rade protiv vlade u Zagrebu i hrvatskih nacionalnih interesa, a u sadejstvu sa opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

„Budimpešta, Beograd, HDZ, to je sveto trojstvo“, rekao je Milanović, dodajući da su „desničari svuda isti, to vam je kao prst i nokat“.

Upitan da pobliže objasni ovo navodno trojno savezništvo, Milanović je rekao da se to vidi „iz njihovih reči i dela“.

Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke. „To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima“, rekao je Milanović.

Milanović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li se o zatvaranju granice konsultovao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši ponovo da je „razgovarao sa najvažnijim ljudima u EU“.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je danas lidere Srbije i Hrvatske da smanje retoriku u vezi sa situacijom na granici i mirno pristupe rešavanju problema.

Izvor: Tanjug

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама