Crea sito
Home / MAKEDONIJA / KRVAVO NA ĐEVĐELIJI:Pet migranata povređeno u napadu policije,granica potpuno zatvorena(VIDEO)(FOTO)

KRVAVO NA ĐEVĐELIJI:Pet migranata povređeno u napadu policije,granica potpuno zatvorena(VIDEO)(FOTO)

Makedonska policija ispalila je danas suzavac u pokušaju da potisne nekoliko hiljada migranata i izbeglica koje pokušavaju da uđu u ovu zemlju iz Grčke.

AFP javlja da je pet migranata lakše povređeno. Makedonska policija potpuno je zatvorila granicu prema Grčkoj uz koju su raspoređeni pripadnici Jedinice za brzo delovanje.

Foto: Tanjug/AP

Rojtersov izveštač sa lica mesta navodi da je nekoliko hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije provelo noć na ničijoj zemlji, nakon što je Makedonija juče proglasila vanredno stanje i zatvorila svoju južnu granicu za migrante i izbeglice.

Foto: Tanjug/AP

Makedonija ima pravo da u skladu sa medjunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da udju na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume –  saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana. Makedonski državni vrh danas se nije oglasio.

YouTube Preview Image

Policija u opremi za razbijanje nemira, koja stoji iza bodljikave žice, ispalila je suzavac u pokušaju da potisne ljude koji žele da prođu kroz Makedniju na putu ka Mađarskoj i Šengenskoj zoni EU.

Migrant sa sinom u rukama pokušava da se probije kroz kordon

Sa grčke strane u prekidu je i železnička linija Solun–Skoplje zbog migranata – izbeglica sa Bliskog istoka, koji u znak protesta što im makedonske vlasti ne dozvoljavaju da uđu u zemlju leže na šinama, a grčka železnica od Đevđelije preuzima putnike koji putuju u Solun i Atinu i autobusima ih prevozi do prvog naseljenog mesta u Grčkoj.

Haos u Makedoniji

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, grupa od oko 300 migranata uspela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Deo migranata se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga.
Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.

YouTube Preview Image

Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta.

Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Policajac je, kažu svedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživeo, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog MUP-a.

Više od 4.000 migranata blokiralo je juče međunarodnu prugu Solun-Skoplje kod Đevđelije. U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.

YouTube Preview Image

TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.

Dramatični prizori iz Makedonije: Hiljadu migranata u naletu na kordon, ima povređenih

Najmanje 10 izbeglica povređeno je danas kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici. U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili, javio je Rojters navodeći izjave očevidaca.

Dramatični prizori tokom proboja kordona u Đevđeliji

Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Među migrantima ima mnogo dece

Do gužve je došlo nakon što je policija danas dozvolila da nekoliko stotina najugroženijih izbeglica uđe u Makedoniju.
YouTube Preview Image

Izvor: Agencije

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама