Crea sito
Home / LOKALNA POLITIKA / KOSTOLAC: Potpisan ugovor za dodelu prve licence lučkog operatera

KOSTOLAC: Potpisan ugovor za dodelu prve licence lučkog operatera

U PD „TE-KO“ Kostolac danas je potpisan ugovor o dodeli licence lučkog operatera, između Agencije za upravljanje lukama i PD „TE-KO“ Kostolac.

Goran Horvat i Vuk Perović

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora TE-KO Kostolac Goran Horvat i direktor Agencije Vuk Perović.

Horvat je rekao da je izgradnja luke deo prve faze modernizacije i proširenja TE Kostolac, koja se od 2012. godine finansira kineskim kreditom.

„Sada su stvoreni uslovi da TE-KO Kostolac dobije status lučkog operatera, što je važno za dobijanje potrebnih dozvola za igradnju luke“, istakao je Horvat i dodao da je plan da se do septembra ili oktobra prikupi sva dokumentacija i počne izgradnja luke, koja će koštati 13 miliona evra.

Luka.jpg
Kako je objasnio, plan je da izgradnja luke traje 13 meseci, ali on očekuje da se svi poslovi završe u prvoj polovini 2016.

Luka će se koristiti, kako je kazao, za dovlačenje krečnjaka za osumporavanje blokova, kao i za odvoz pepela i gipsa koje će koristiti građevinska industrija, a kasnije, nakon proširenja kopova, i za prevoz uglja za potrebe građana.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je kazao da očekuje da zbog toga što je vodni saobraćaj jeftiniji, luku TE-KO Kostolac koriste i druge kompanije u Srbiji, a da kasnije postane i međunarodna luka.

Izvršni direktor EPS-a za proizvodnju Dragan Jovanović je rekao da je izgradnja luke za potrebe TE-KO Kostalac važna investicija i da su EPS i to preduzeće u njegovom sastavu postali bogatiji za još jednu delatnost, za šta je bilo potrebno proći mnogo „administrativnih zavrzlama“.

YouTube Preview Image

On je dodao da će od 200.000 do 300.000 tona krečnjaka za osumporavanje blokova stizati preko te luke, kao oprema za novi blok, što će značiti velike uštede.

Izvor: TPKNEWS / Video: TV Duga

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама