Crea sito
Home / VESTI / KOLO ZA MRTVE U VLAŠKOM KRAJU: Na čelu slika pokojnika, trpeza i orkestar! (VIDEO)

KOLO ZA MRTVE U VLAŠKOM KRAJU: Na čelu slika pokojnika, trpeza i orkestar! (VIDEO)

Sačuvani od iskonskih, paganskih vremena do danas, rituali i običaji vlaškog kulta mrvih fasciniraju i u 21. veku.

KOLO ZA MRTVE U VLAŠKOM KRAJU: Na čelu slika pokojnika, trpeza i orkestar! (VIDEO)

Foto: tvbest.rs

Kultura i tradicija Vlaha obiluje fascinantnim, nama ostalima često nerazumljivim ritualima i običajima. Vlaški kult mrtvih, bogatiji nego kod ostalih naroda u Evropi, sam po sebi je fascinantan. Kolo za mrtve (Ora d’e pomana) je samo jedan delić ovog kulta, iskonski ritual koji se među vlaškim življem Timočke krajine održao do današnjih dana, podjednako upečatljiv kako nekada, tako i sada u XXI veku.

Kolo za mrtve priređuje se u čast pokojnika isključivo nakon vaskršnjeg posta, najčešće drugog dana Uskrsa.

Vlaški kult mrtvih podrazumeva i određene rituale kada se pokojnik „priziva na ovaj svet“. Kolo za mrtve upravo tome služi: rodbina pokojnika, u centru sela, organizuje kolo za pomen pokojnika, gde je on „prisutan“ u vidu fotografije koju neko od njegovih najbližih, igrajući u kolu, nosi.

Foto: Profimedia

Na sredini kola je postavljena trpeza sa raznim đakonijama i pićem. Tu je smešten i orkestar koji se plaća kao i za svaku drugu priliku.

Kolovođa je osoba iz najbliže pokojnikove familije. Sliku pokojnika nosi muškarac ako je preminuli bio muško, odnosno žena, ako je bio ženskog pola.

Dok se kolo igra, pokojnikova familija daruje igrače, svakog ponaosob. Učesnicima u kolu takođe se daje piće, najčešće ono koje je pokojnik voleo. Igrači u kolu nose i torte i druge đakonije. Pokojnikovi ukućani daruju igrače i belim peškirima ukrašenim slatkišima.

Kolo za mrtve traje i po nekoliko sati. Nakon toga, familija pokojnika priređuje večeru na kojoj zna da bude prisutno i po nekoliko stotina zvanica.

YouTube Preview Image

Učestvovanje u kolu za mrtve je kod Vlaha način odavanja pošte pokojniku. Kada je pokojnik mlađa osoba u kolu njemu u pomen učestvuje i više stotina igrača.

Izvor: tvbest.rs

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама