Crea sito
Home / VESTI / Kako je Putin „razbio“ Obamu i najavio NOVU ERU SVETSKE POLITIKE

Kako je Putin „razbio“ Obamu i najavio NOVU ERU SVETSKE POLITIKE

Ruski predsednik Vladimir Putin pojavio se za govornicom Ujedinjenih nacija prvi put posle 10 godina i ostavio bolji utisak od Baraka Obame u svom izlaganju.

HLADNI MIR: Zdravica Vladimira Putina i Baraka Obame u Njujorku

Dvojica lidera su, pod plaštom sopstvenih interesa i pretenzija, pričali o problemima koji ugrožavaju svetski mir. U toj debati, čiji je cilj bio dokazivanje ko je jači, bolje se snašao Vladimir Putin.

Ruski predsednik je osuo paljbu kritika na račun američke spoljne politike, direktno optuživši SAD za haos koji vlada na Bliskom istoku. Pored Sirije, osvrnuo se i na ratove u Iraku i Libiji, iz kojih su se izrodile brojne terorističke grupe. On je rekao da je američki unilaterizam i želja za planetarnom hegemonijom izazvala rasulo u pojednim delovima sveta, te da je sada „vreme za nešto novo“.

Sa druge strane, Barak Obama je delovao kao da mu je nelagodno što se u tom trenutku nalazi u UN. Američki predsednik je najveći deo svog izlaganja proveo braneći se od Putinovih optužbi, u čemu nije naročito blistao.

U nekoliko navrata je ponavljao jedne te iste rečenice, te je svaki put kada je delovalo da nema odgovor, nevešto ponavljao fraze koje su se završavale sa „Asad mora da ode“.

GOVOR TELA: Barak Obama pruža ruku Putinu

Putin prihvata stisak

Rukovanje dvojice najmoćnijih ljudi na svetu

Sirijski predsednik svakako snosi svoje parče odgovornosti u krizi koja razara njegovu zemlju, ali daleko da je jedini krivac.

Očito je da ni Amerika ni Rusija ne žele jedna drugu u Siriji. U tom pogledu, Obama je napravio još jednu grešku. Američki predsednik je pozvao sve države da se priključe borbi protiv Islamske države, naročito svoje saveznike Saudijsku Arabiju i Jordan. Time je indirektno odškrinuo vrata Rusiji, ali i Iranu, da takođe daju svoj doprinos borbi protiv džihadista, što se nikako ne poklapa sa interesima Sjedinjenih Država.

Teškoj situaciju u kojoj se juče našao Obama doprineli su i predsednici Kine i Irana, Si Đinping i Hasan Rohani, koji su otvoreno podržali stavove Vladimira Putina.

Tako je američki predsednik došao u poziciju da brani ne samo svoje postupke za vreme skoro osmogodišnjeg mandata, već i čitavu američku spolju politiku u proteklih petnaestak godina.

Stoga su skoro svi politički analitičari, pa čak i oni iz SAD, posle jučerašnjeg zasedanja u UN zaključili da je Putin ostavio utisak „siledžije“, dok su Obamu deklarisali kao „slabića“.

To je možda i najbolje opisao direktor „Foreign policy“ grupe Dejvid Rotkopf, koji je napisao da je „85 posto Putinovog govora ozbiljna besmislica, ali da je i dalje mnogo bolje od onoga što je rekao Obama“.

„Obama bi možda pobedio u učionici, dok bi Putin odneo pobedu na tereu“, napisao je Rotkopf.

Posle Generalne skupštine UN, Putin će se u Moskvu vratiti sa osećajem pobednika, dok će Obamu u Vašingtonu dočekati još veći gnev republikanaca, koji su već dugo nezadovoljni njegovim „mlakim stavom“.

Analiza „Biznis insajdera“: Putin uvodi novu eru geopolitike

Angažovanje Rusije, Irana i Kine na novom svetskom žarištu pokazuje da se odnosi na svetskoj šahovskoj tabli spoljne politike polako menjaju. Do skoro je bilo nezamislivo da se neko otvoreno suprotstavi neprikosnovenim Sjedinjenim Državama u „uspostavljanju svetskog reda i mira“.

Ukoliko pogledamo petnaestak godina unazad i intervencije u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Jemenu, Libiji, jasno se da se tada niko nije ozbiljno suprotstavio Sjedinjenim Državama, ne računajući mlake i nedelotvorne verbalne kritike.

Ponovna podela snaga između globalnih sila, pak, malim zemljama i narodima ne znači mnogo, jer one i dalje trpe zbog interesa velikih.

Izvor: Blic

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама