Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / Golubac: Golubačka tvrđava jedan od najmonumentalnijih spomenika u Srbiji

Golubac: Golubačka tvrđava jedan od najmonumentalnijih spomenika u Srbiji

Golubac je u srednjem veku bio tvrđava sa ugarskim vojnicima. Istorija Golupca po zvaničnim izvorima počinje 1335. godine, a grad se nalazi pred ulazom u Đerdapsku klisuru i bio je izuzetno značajan u ratovima u 15. i 16. veku.

hp photosmart 720

Pominje se nekoliko verzija, a jedna od njih je da je grad dobio ime po golubu što na latinskom znači Columbrium, a pominje se i kao Gagambroez, Kalambuch, Galambuch, Coilonbch…

Zna se da je knez Lazar pokušao da osvoji grad 1382. do 1389, ali nije poznato kako je ta opsada završena. Turci su posle Kosovske pobede nad Srbima preuzeli Golubac a bio je kasnijih godina i vekova i pod upravom ugarskog kralja Sigmunda. U srpske ruke Golubac je pao tek 1410.

stara Golubacka tvrdjava posle rekonstrukcije

godine, posle Angorske bitke, da bi kasnije despot Stefan Lazarević prodao grad za zalog od 12. 000 dukata golubačkom Vojvodi Jeremiji, a ovaj je grad opet predao Turcima. Turci su tu napravili bazu sa 100 brodova za prelazak Dunava radi borbi sa Ugarima. Danas je stara Golubačka tvrđava atrakcija za mnogobrojne ljubitelje drevne istorije i jedan je od najmonumentalnijih spomenika u Srbiji čija je rekonstrukcija, vredna oko 6,5 miliona evra, počela ovog leta.

Izvor: Radio Požarevac

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама