Crea sito
Home / LOKALNE VESTI / GOLUBAC: DAN POSLE KATAKLIZME! Blato i kiša (FOTO) (VIDEO)

GOLUBAC: DAN POSLE KATAKLIZME! Blato i kiša (FOTO) (VIDEO)

Samo dan nakon što je jako nevreme praćeno gradom, olujnim vetrom i kišom u potpunosti prvo zaledilo pa poplavilo centar Golupca, meštani se bore sa velikom količinom mulja. Centar grada je u potpunosti uništen, kao i lokali koji su u blizini.

Ceo magacin mi je pod vodom, i sva roba je u potpunosti uništena. Bujica je toliko bila jaka da je prevrtala zamrzivače. Magacin je u potpunosti bio pod vodom, i dalje se borimo sa velikom količinom vode koju ne možemo da ispraznimo – kaže Radosav Pavlović, vlasnik radnje mešovite robe u centru grada.

Radoslav Pavlović u poplavljenom magacinu punom uništene robe

Šteta su pretrpele i porodične kuće, kojima je voda ulazila u podrume.
YouTube Preview Image
Nikada u životu nisam videla onakvo nevreme. Kao da se nebo spustilo, duvalo je i lomilo na sve strane. Meni je poplavljeno dvorište, garađa i kotlarnica, sve je bilo u potpunosti pod vodom i muljem – kaže Gorica Milojković.


Svi su angažovani u raščišćavanju mulja i otpada koji su nanele bujice vode sa okolnih brda.

Plašimo se da nas ne uhvati neka zaraza, pošto je jedan deo dana bilo jako sunce, pa opet kiša. Svi čistimo onim što imamo – kaže Natalija Stanković.

YouTube Preview Image

Radnici komunalnih službi zajedno sa velikim brojem meštana užurbano čiste centar grada ali i lokale od velike količine mulja, kako bi se sprečilo eventualno širenje zaraza.


Potrudili smo se da reagujemo brzo i krenemo sa sanacijom štete koju nam je nevreme napravilo. Sve službe su angažovane a biće nam potrebna pomoć i od okolnih gradova – kaže Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Opštinu Golubac obišao je i ministar Velimir Ilić, koji je meštanima i rukovodstvu opštine obećao pomoć u vidu kabanica, cisterni sa vodom, ali i materijala za dezinfekciju.

POPLAVLJENA I BIBLIOTEKA U GOLUPCU

Nevreme koje ne pamte ni najstariji stanovnici Golupca, praćeno jakom kišom i gradom prourokovalo je poplavu ove podunavske varoši. Voda je poplavila brojne lokalne, ustanove, kuće, a na udaru se našla i Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” koja je nedavno uređivana.

Voda i mulj ušli su u čitaonicu i bisokopsku salu, skoro uređen hol koji je istovremeno i izložbeni prostor. Najviše mulja zadržalo se u prvih osam redova u bioskopskoj sali, a svih 199 sedišta u sali bilo je potopljeno, visina vode bila je 60 santimetera – kaže Jelena Petrović, v.d. upravnika Narodne biblioteke “Veljko Dugošević” Golubac.

Vodena bujica nije poštedela ni izložene narodne nošnje i knjižni fond golubačke biblioteke.

Velika količina vode koja je ušla potopila je dva reda knjiga, procena je da je u pitanju oko dve hiljade knjiga, a s obzirom da je zbog jake kiše prokišnjavao i krov u ovom trenutku ne znamo koliko je knjiga oštećeno od ukupnog knjižnog fonda od 30 hiljada knjiga i kolika će biti ukupna šteta – objašnjava Jelena Petrović koja je kao i svi stanovnci Golupca angažovana na raščišavanju posledica nevremena.

OVAKO JE JUČE BILO U GOLUPCU DOK JE VODA NOSILA SVE PRED SOBOM

Bujice sa okolnih brada napravile su sinoć veliku štetu opštini Golubac.

YouTube Preview Image

Nevreme praćeno jakim gradom i kišom potopilo je ceo centar Golupca.

YouTube Preview Image

Neverovatno jako nevreme, prvo je ceo grad bio u totalnom mraku od crnog neba, a onda je u roku od 20 minuta sve uništeno. Grad je bio visine 15 centimetara, a vodene bujice sa okolnih brda su napravile najveći problem i poplavile veći deo grada – kaže Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

YouTube Preview Image

Golupčani kažu da ovakvo nevreme nije viđeno nikada, a da je šteta velika.

YouTube Preview Image

Vodena bujica nosila je sve pred sobom, pa čak i dva automobila koja su zaustavila saobraćaj prilikom sudara.

YouTube Preview Image

Nikada u životu nisam video ovakvo nevreme, sve je izgledalo jezivo i opasno. Kada je počelo da pada znali smo da će šteta biti velika.

YouTube Preview Image

Veliki broj lokala je uništen u centru grada, ali su i kuće poplavljene – kaže Bojan Pajkić, vlasnik lokala u Golupcu.

Izvor: Agencije

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама