Crea sito
Home / DOGAĐAJI / Godišnje nam prodaju 150.000 tona crkotina

Godišnje nam prodaju 150.000 tona crkotina

Oko 300 miliona evra godišnje obrne se na crnom tržištu prodaje mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama.

– Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Ako uzmemo cenu od samo dva evra po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona evra godišnje, koji se okreću u ovom biznisu. Sve je to omogućeno neprimenjivanjem usvojenih zakona – kaže “ Serž Ame, direktor belgijske fabrike „Zelena“, koja je u Inđiji prošle godine pokrenula fabriku „Energozelena“ za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.

Belgija je, zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma, tužila našu zemlju i Srbija ima rok od nekoliko meseci da počne da primenjuje Zakon u oblasti bezbednog uklanjanja životinjskog otpada.

Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije formirala je radnu grupu i kao rezultat toga je hapšenje Nebojše J. u Velikoj Plani, vlasnika mesare kod koga je zaplenjena tona mesa uginulih krava i konja. On je osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, delo za koje Krivični zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora.

Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

– Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon i to kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih samo 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da dođemo do otpada na tržištu. Mi smo naša saznanja prijavili policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU ako se ovaj problem ne reši – upozorava Serž Ame.

Opasnost i za životinje
Meso uginulih životinja opasno je i za ljudsku i za ishranu životinja.
– Nažalost, to se dešavalo, desilo se i dešavaće se zbog loše kaznene politike. Ja bih to kvalifikovao kao pokušaj ubistva – kaže dr Saša Stokić, predsednik UO Veterinarske komore Podunavskog okruga.
On objašnjava da je pravilo da životinji u trenutku klanja moraju da rade životne funkcije. Čak i tada, ako se ne uklone unutrašnji organi u roku od pola sata, nije za ljudsku ishranu.

M. Đ.

 

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама