Crea sito
Home / POLITIKA / EVROPSKA KOMISIJA: Zemlje EU mogu da vraćaju izbeglice u Srbiju

EVROPSKA KOMISIJA: Zemlje EU mogu da vraćaju izbeglice u Srbiju

Evropska komisija saopštila je danas da prema sporazumu o readmisiji koji Evropska unija ima sa Srbijom, Mađarska i sve zemlje Unije mogu sa svoje teritorije u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja koji ne dobiju azil u Evropskoj uniji.

Bertoova i Žan-Klod Junker

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom – rekla predstavnica za štampu u Komisiji.

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u „šengenski prostor“ bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da „ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u Srbiju, a ist i stav izneo je i ministar Aleksandar Vulin.

Takođe, premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je EU pokazala slabost u rešavanju izbegličke krize.

Izvor: Tanjug

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама