Crea sito
Home / MAKEDONIJA / DRAMATIČNI SNIMCI: Pogledajte kako se migranti bore da dođu do Srbije! (FOTO) (VIDEO)

DRAMATIČNI SNIMCI: Pogledajte kako se migranti bore da dođu do Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska nisu konačne destinacije izbeglica. Većina migranata nema nameru da ostane, jer imaju porodicu ili prijatelje u zapadnoj ili severnoj Evropi, koji ih čekaju – rekao je Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder.

Na železničkoj stanici u makedonskom gradu Đevđelija veliki broj migranata pokušava de se ukrca u voz na liniji Solun-Beograd i tako uđe u našu zemlju a onda nastavi put ka zapadnoj ili severnoj Evropi.

Grad Đevđelija se nalazi na u jugoistočnom delu Republike Makedonije, na samoj granici sa Grčkom.

Foto: AP/Tanjug

Grad je na je 70 km severno od Soluna, a na 165 km jugoistočno od Skoplja, glavnog grada Makedonije.

Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder ocenio je da je politika Srbije u ophođenju sa migrantima pozitivna i da država, humanim pristupom, daje malo prostora krijumčarima ljudi.

Šoder je za bečki “Standard” rekao da Srbija tražioce azila ne hapsi, a da, uz pomoć nevladinih organizacija i UNHCR-a svakog dana registruje do 1.200 migranata.

YouTube Preview Image

Kada država ima humanitarni pristup kao Srbija, onda ima i manje prostora za krijumčare, jer tada niko ne mora da strahuje od vlasti –  objasnio je Šoder, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim rečima, najava da se na granici Mađarske i Srbije gradi ograda dovela je do toga da izbeglice pokušavaju još brže da dođu do zapadne ili severne Evrope

Foto: AP/Tanjug

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska nisu konačne destinacije izbeglica. Većina migranata nema nameru da ostane, jer imaju porodicu ili prijatelje u zapadnoj ili severnoj Evropi, koji ih čekaju –  rekao je Šoder.

Foto: AP/Tanjug

Bečki list prenosi da stotine Sirijaca sedi na zemlji u parku, preko puta autobuske stanice u Beogradu, a deca spavaju na kartonu ispod klupa.

Foto: AP/Tanjug

U tekstu se navodi da oni ne žele da kažu kako se zovu, niti da se slikaju ili registruju jer strahuju da tada nikada neće doći do bezbednog mesta, već žele da, što je moguće brže, preko mađarske granice stignu u Nemačku.

Foto: AP/Tanjug

Izvor: Agencije

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама