Crea sito
Home / HRVATSKA / BRISEL STAO UZ SRBIJU: Evropski centri moći poručili Hrvatskoj da „smanji brzinu“ i da se „urazumi“

BRISEL STAO UZ SRBIJU: Evropski centri moći poručili Hrvatskoj da „smanji brzinu“ i da se „urazumi“

Posle rampe koju je hrvatska spustila na granici prema našoj zemlji, evropski zvaničnici pojačali pritisak na Milanovića da povuče odluku o blokadi.

 Foto I. Marinković

ZVANIČNI Brisel i najjači evropski centri moći snažno pritiskaju Zagreb da otvori granične prelaze sa Srbijom, kako bi se hitno zaustavio diplomatsko-ekonomski rat koji je Hrvatska povela protiv naše države.

Prema saznanjima, premijer Hrvatske Zoran Milanović imao je niz neprijatnih telefonskih razgovora sa evropskim liderima koji ne razumeju njegove poteze i upozoravaju ga da „smanji brzinu“ i da se „urazumi“. Konkretno: da poštuje sporazume koje je Zagreb potpisao sa EU.

Istovremeno, tokom četvrtka, zvaničnim kanalima, trajala je komunikacija između naše i hrvatske vlade, ali su pozicije ostale zamrznute.

Posle hrvatskog zatvaranja granica za teretni saobraćaj i srpskih kontramera zabrane uvoza hrvatske robe, na koje je Beograd bio prinuđen, Zagreb je otišao i korak dalje – drastično je otežao ulazak srpskih građana u ovu zemlju. Pošto Beograd ne uzvraća novim potezima, lopta je ostala u hrvatskom dvorištu. Čeka se da oni oslobode prelaze, čime bi i Srbija povukla kontramere kako bi se kriza razrešila.

Na terenu, tokom četvrtka, vladao je pravi haos. Hrvatska granična policija prvo uopšte nije puštala naše državljane da pređu državnu među, da bi zatim dizala rampu za one koji preko granice idu peške ili u vozilima sa registarskim tablicama drugih zemalja. Puštali su i srpska vozila iz pravca BiH, pa su se na prelazima Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradište stvorile nepregledne kolone.

Opštem metežu doprinele su i odluke hrvatskih graničara da na Bajakovu povremeno propuštaju srpska putnička vozila, ali bi prelaz ubrzo zatvarali, pa građani više nisu znali kuda da idu. Kamioni su i dalje, od vikenda, blokirani na granici.

Zapadne diplomate u Zagrebu, kako je i potvrđeno, shvataju nediplomatsku retoriku hrvatskog premijera Zorana Milanovića kao deo predizborne igre.

Beograd dobija podršku suseda, ali i evropskih institucija. Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je danas u poseti Srbiji, pokušava da posreduje između Beograda i Zagreba. Izjavio je da je EU uz našu državu u sveevropskoj krizi koja može da se reši jedino zajedničkim pristupom.

Zahvalan sam Srbiji što se odnosi profesionalno i odlučno u postupanju sa izbeglicama – naveo je Han.

Milanović je upotrebio mnogo teških reči od početka krize, a jedan od „bisera“ na kom mu je zamereno jeste rečenica: „Jako dobro razumem Srbe u Hrvatskoj, ali ne i Srbijance.“ Njegove koalicione partnere, kako nam je potvrđeno, posebno ljuti što niko, pa ni oni, ne može da ga zaustavi.

Hrvatski premijer je izjavio i da „neće dopustiti da se od njegove vlade rade bedaci (prave budale)“:

Vučić mi je priznao da Srbija pušta da izbeglice neorganizovano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na severu, a onda ih organizovano šalje samo na hrvatsku granicu, što se radi u organizaciji srpske Kancelarije za izbeglice. Beograd i Budimpešta igraju u tandemu, i u tome su usamljeni.

Vučić je na ove tvrdnje odgovorio da uopšte ne zna o čemu hrvatski kolega govori. Milanovićevo „vežbanje mišića“ kritikuju i mnogi ugledni ljudi u Hrvatskoj, poput dr Ive Banca, koji kaže:

Kada bi Karamarko radio takve stvari, odmah bi ga proglasili ustašom.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je do sada podržavao vladu Milanovića, kaže da je situacija vrlo loša i da se stvari vraćaju na stanje pre potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske 1996:

Ne gledam dobro na retoriku predstavnika naše države. To je trebalo rešiti na drugi način.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je meru hrvatske vlasti kao rasizam.

Ko su Srbi, a ko su Srbijanci? Na osnovu čega poštujete jedne, a drugima zabranjujete da se kreću? – upitao je Vulin hrvatskog premijera.

Predsednik DS Bojan Pajtić pozvao je Hrvatsku i Srbiju da sednu za sto i da se dogovore:

Političari obe zemlje koriste situaciju za ubiranje političkih poena, a štetu će opet platiti građani i privreda.

Tokom dana Evropska komisija je ispitivala da li je zabrana ulaska vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa SSP.

PROTESTNA NOTA: KAO U DOBA PAVELIĆA

MINISTARSTVO spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije protestuje zbog mera Zagreba:

Ovakve i slične mere, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke NDH. Hrvatska grubo krši principe EU, UN, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija. Vlada Srbije zahteva da se sa ovakvom praksom nadležnih organa Hrvatske odmah prekine – navodi se u noti.

Hrvatski ambasador u Srbiji odbio je da primi protestnu notu, jer Hrvatska smatra da je ona “uvredljiva i neprihvatljiva”.

Izvor: Novosti

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама