Crea sito
Home / VESTI / BEČ: Preminuo legendarni harmonikaš Jovica Petković (VIDEO)

BEČ: Preminuo legendarni harmonikaš Jovica Petković (VIDEO)

U svojoj 89. godini, nakon duže bolesti, u Beču je premuo Jovica Petković,poznati harmonikaš, kompozitor i aranžer, koji za poznavaoce narodne muzike na ovim prostorima, slovi za jednog od najboljih harmonikaša.

Čuveni harmonikaš sa nedostižnom tehnikom, tekstopisac i aranžer, Jovica Petković, rođen je 1926. godine u Smederevu. Slovio je za jednog od najboljih harmonikaša u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Karijeru je počeo u Beogradu, svirajući po uglednim restoranima. Njegov uspeh i slava doveli su ga 1955. godine do Sarajeva. Prvu saradnju započeo je sa Zaimom Imamovićem.

U Sarajevu je proveo 35 godina. Radeći kao šef orkestra RTV Sarajevo, Jovica Petković je osim za snimanje nosača zvuka bio zadužen i za audicije na koje su se prijavljivali mladi pevači, a u posebnom sećanju ostao mu je mladi Safet Isović.

Jovica Petković je komponovao dosta sevdalinki, a među najpoznatijima su „Kada moja mladost prođe“ i „Sa Igmana pogledat je lijepo“.

Mnogima nije poznato da je Jovica Petković pre svoje muzičke karijere bio izvrstan sportista tj. bokser. Bio je prvak u velter kategoriji.

Za vreme rata otišao je u Beč, gde je imao svoju školu i radio na politehničkoj akademiji. Godine 2007. doživio je moždani udar od kojeg se dugo oporavljao. Živio je u Beču, u staračkom domu.

YouTube Preview Image

U prisustvu rodbine, prijatelja i poštovalaca njegovog rada, Jovica Petković je sahranjen danas u rodnom Smederevu.

YouTube Preview Image
Izvor: Hit radio

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама