Crea sito
Home / HRVATSKA / „Amerikanci, Nemci i Englezi zbog Srba odbili da učestvuju u proslavi Oluje“

„Amerikanci, Nemci i Englezi zbog Srba odbili da učestvuju u proslavi Oluje“

Kako piše Jutarnji list, pozivnice za učestvovanje u paradi podvodom proslave Oluje poslate su svim članicama NATO, ali većina se neće odazvati, jer ne želi da raspiruje sukobe u regiji.

Iako se prethodno najavljivalo da će američki vojnici učestvovati u mimohodu i da bi iz NATO baze u Avianu mogao da doleti američki borbeni avion F16, to se neće dogoditi. Osim pripadnika američke vojske, u paradi neće biti ni nemačkih ni britanskih vojnika. Sagovornici Jutarnjeg lista juče su bili podeljeni oko značenja te informacije i razilaze se u tumačenjima važnosti učestvovanja pojedinih zemalja u paradi. U Ministarstvu obrane napominju da je to što dolazi troje visokih američkih generala dovoljno, a kad se tome doda dolazak vojnog atašea, to je, smatraju, sasvim pristojan odziv. Oni tvrde da će na vojnoj paradi biti svi strani veleposlanici u Hrvatskoj, što je prvi put da će u toj meri strane diplomate prisustvovati proslavi vojne operacije Oluja. Prema njihovim rečima, time će operacija Oluja konačno dobiti svoj međunarodni politički legitimitet.

Diplomatski fijasko?

Neučestvovanje američkih vojnika na paradi neki, pak, smatraju velikim fijaskom. “Ako ne učestvuju sa svojom čizmom na paradi, sve drugo je sporedno”, rekao je jedan sagovornik Jutarnjeg. “Sjedinjene Američke Države glavni su hrvatski vojni saveznik i ako njihovi vojnici neće učestvovati u paradi, to je veliki šamar našoj zemlji”, zaključuju sagovornici. U Ministarstvu obrane pak i dalje ne žele da otkriju ko je sve potvrdio učešće vojnika na paradi Vukovarskom ulicom. Za sada je potvrdila Slovenija. Slovenačka ministarka Andreja Katič rekla je u ponedeljak uveče za slovenačku televiziju da ona neće doći na paradu jer je na odmoru, ali je potvrdila da će slovenačku vojsku u Zagrebu predstavljati 10 gardista i 3 aviona Pilatus.

Prema saznanjima ovog lista, proteklih nedelja trajalo je žestoko lobiranje da Sjedinjene Države upute svoje vojnike na paradu. Tokom prošlonedeljnog „Croatia Summita“ u Dubrovniku hrvatski zvaničnici razgovarali su o toj temi s pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland koja je bila rezervisana prema toj mogućnosti.

Susret u Dubrovniku

Učešće američkih vojnika neopisivo je važno, smatraju sagovornici ovog lista. Slanjem svojih vojnika američka diplomatija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom, kao i jasnu poruku da je za njih operacija Oluja bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

‘Preuranjen zahtev’

Ali za takvo svrstavanje, čini se, još je prerano. “Bila je velika politička greška vezati paradu za Oluju. Bez obzira na to što su naši generali oslobođeni, što su tužbe i protutužbe za genocid odbačene i što smo i pravno dokazali da u operaciji nisu počinjeni zločini, strana diplomatija i dalje zazire od povezivanja s tim događajem”, kažu sagovornici Jutarnjeg. “Pozivanjem stranih vojnika na mimohod zapravo smo od tih država zatražili da se svrstaju za Oluju ili protiv nje”, zaključuju oni. A takva vrsta svrstavanja u ovom trenutku ne odgovora nijednoj državi.

Srbija lobirala

U diplomatsku bitku oko parade uključila se i Srbija, čiji je ministar spoljnih  poslova Ivica Dačić jasno poručio da će sve države koje budu učestvovale na paradi time pokazati antisrpski stav. Na to se nadovezao i srpski ministar obrane Bratislav Gašić, rekavši da se paradom slavi zločin. Kako Jutarnji.hr piše, srpska diplomatija je poslednjih nedelja lobirala da bi pokušala da spreči dolazak stranih vojnika u Zagreb. SAD u ovom trenutku nikako ne odgovara zaoštravanje situacije s Beogradom.

Pre svega zbog Kosova, ali i Makedonije. Oni Beograd žele što više udaljiti od Rusije, a američko učestvovanje na paradi sigurno ne bi doprinelo tome, pišu ove ugledne hrvatske novine. Koliko im je stalo do mišljenja Srbije, SAD je pokazao time što je nakon Dubrovnika Viktorija Nuland otputovala i u Beograd.

Izvor: jutarnji.hr

About TPKNEWS

Profile photo of TPKNEWS
Najnovine vesti, informacije,najave događaja iz Braničevskog okruga,Srbije i Sveta. E-mail [email protected]
Скочи на траку са алаткама